Times of Suriname

Iran: Passagiers­vliegtuig neergehaal­d door menselijke fout

-

TEHERAN Iran zegt dat een menselijke fout heeft geleid tot de ramp waarbij een passagiers­vliegtuig werd neergescho­ten. Bij het ongeluk op 8 januari kwamen alle 176 mensen om het leven die aan boord waren van het toestel van Ukraine Internatio­nal Airlines.

De Iraanse luchtverde­diging schoot het toestel kort na het opstijgen bij de hoofdstad Teheran met twee raketten uit de lucht. Het passagiers­vliegtuig zou zijn aangezien voor een kruisraket.

“Er is een fout opgetreden als gevolg van een menselijke fout bij het volgen van de procedure”, zegt de burgerluch­tvaartauto­riteit in een rapport. Een luchtverde­digingseen­heid was ‘vergeten’ om radarinste­llingen aan te passen. Daardoor kon het burgertoes­tel worden aangezien voor een vijandig doelwit. Er zou volgens het rapport zonder toestemmin­g van hogerhand het vuur zijn geopend.

Iran had kort voor het neerhalen van het toestel raketaanva­llen uitgevoerd op Amerikaans­e doelen in buurland Irak. Die waren bedoeld om de dood te vergelden van generaal Qasem Soleimani, een van de machtigste mannen in Iran. De VS hadden hem in Bagdad met een droneaanva­l om het leven gebracht.

(RTL)

 ??  ?? Archieffot­o op de plek waar het vliegtuig neerkwam.
Archieffot­o op de plek waar het vliegtuig neerkwam.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname