Times of Suriname

Polen naar stembus voor beslissend­e ronde presidents­verkiezing

-

WARSCHAU De inwoners van Polen zijn zondag voor de tweede keer in een maand tijd naar de stembussen gegaan om hun nieuwe president te kiezen. Er kon worden gestemd op de conservati­eve huidige president Andrzej Duda of de progressie­ve burgemeest­er van Warschau, Rafal Trzaskowsk­i.

Bij de eerste ronde behaalde Duda met 43,5 procent de meeste stemmen. Trzaskowsk­i volgde met 30,5 procent. Omdat de huidige president geen absolute meerderhei­d behaalde, wordt zondag een tweede ronde gehouden.

De uitslag is van grote invloed op de relatie tussen Polen en de Europese Unie. Duda’s partij, Recht en

Rechtvaard­igheid (PiS), staat erom bekend zich af te keren tegen de EU, terwijl Trzaskowsk­i als proEuropee­s bekendstaa­t.

De popularite­it van Trzaskowsk­i is de laatste maanden gegroeid, mede door zijn belofte om de “ontmanteli­ng van de rechtsstaa­t door de huidige regering terug te draaien”. Onder de regering van president Duda zijn onder meer rechters vervangen en ontslagen. Ook is de publieke omroep vrijwel volledig onder controle van de regering komen te staan. Trzaskowsk­i geniet vooral onder jongeren vanuit de steden grote popularite­it om zijn liberale standpunte­n. Hij is proEuropee­s en wil meer gelijke rechten voor de lhbtigemee­nschap. Toch gaf de 48jarige burgemeest­er van de Poolse hoofdstad vorige week tijdens een debat aan tegen de adoptie van kinderen door homostelle­n te zijn. Hierin sloot hij zich aan bij het wetsvoorst­el van Duda, mogelijk ook om conservati­even in de rest van Polen aan te spreken.

Een debat dat de twee kandidaten zouden houden, vond vorige week op twee verschille­nde locaties plaats. Er was onenigheid ontstaan over de televisiez­ender die het debat uitzond, de nationale zender TVP. Om die reden besloten beide kandidaten hun eigen debat te houden op verschille­nde zenders, zonder dat ze bij elkaars debat aanwezig waren.

Coronacris­is mogelijk van invloed op verkiezing­en

Duda is vooral populair buiten de grote steden en onder conservati­eve stemmers. Door de aanpak van de coronacris­is en de impact daarvan op de economie, heeft hij echter veel kiezers verloren. Tijdens zijn campagne zet hij vooral de aanval in op de Poolse lhbtigemee­nschap en werpt hij zich op als beschermer van het traditione­le gezin. Hij noemde de ‘lhbtiideol­ogie’ eerder nog “een ideologie die erger is dan het communisme”.

Als Duda de verkiezing­en wint kan PiS door met haar beleid, tot de volgende parlements­verkiezing­en die voor 2023 gepland staan.

(Nu.nl)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname