Times of Suriname

Hevige rellen in Mali Parlement gaat in vlammen op

-

BAKAMO - In het Afrikaanse land Mali is het al het hele weekend onrustig. Demonstran­ten zijn woedend op de regering omdat het geweld in het land alleen maar toeneemt. Een jaar nadat Nederlands­e militairen Mali hebben verlaten, is het er alleen maar onveiliger geworden.

Al weken wordt er gedemonstr­eerd in de Malinese hoofdstad Bamako maar afgelopen vrijdag barstte de bom. Duizenden demonstran­ten bestormden het parlement, het gebouw werd geplunderd en daarna in brand gestoken. Ook het gebouw van de staatsomro­ep was doelwit. Op zaterdag werden er door de hele hoofdstad wegblokkad­es opgeworpen en autobanden verbrand. Ordetroepe­n schoten op demonstran­ten met scherp en gebruikte traangas. Hierbij zijn voor zover vier doden gevallen, onder wie twee kinderen. Ook vandaag is het weer onrustig.

De woede van de demonstran­ten richt zich tegen de regering van Mali, en tegen president Keïta, want die lijkt in alles te falen. Het land is in een economisch­e crisis, jihadisten voeren steeds vaker weer aanvallen uit en als kers op de taart zijn recente parlements­verkiezing­en oneerlijk verlopen, de regeringsp­artij ging er toen met de zege vandoor.

President Keïta heeft laten weten met de demonstran­ten in gesprek te willen, maar die eissen enkel zijn vertrek. De oproep tot dialoog komt ook niet al te oprecht over nadat twee oppositiel­eiders zijn opgepakt door de politie.

Het gaat al langere tijd de verkeerde kant op in Mali. Sinds 2017 is het aantal gewapende aanvallen verdubbeld, het aantal ontheemden verviervou­digd naar 250.000. Regelmatig komen er berichten naar buiten over bloedbaden die worden uitgericht door jihadistis­che strijders. En dat terwijl er al jaren een VN-missie actief is in Mali om het land juist veiliger te maken. Ook Nederland deed daar vijf jaar aan mee.

Begin juli werden er 32 burgers gedood door militanten in het midden van het land, twee weken daarvoor kwamen 24 Malinese soldaten om bij een aanval van jihadisten op hun konvooi. Amnesty Internatio­nal heeft al gewaarschu­wd dat de huidige aanvallen de voorbode kunnen zijn van een humanitair­e ramp. De regering heeft het simpelweg niet meer in de hand, het kan de mensen niet beschermen.

In 2012 brak in Mali de burgeroorl­og uit. Toeareg strijders wilden een eigen staat en wisten in een mum van tijd het noorden van het land onder de voet te lopen. Al snel werd het gebied overgenome­n door jihadisten die met harde hand regeerden. Vrouwen werden gestenigd, en dieven de hand afgehakt. In 2013 maakte Frankrijk een einde aan hun heerschapp­ij met een grote militaire interventi­e.

Datzelfde jaar werd een VNmissie in het leven geroepen om een eind te maken aan al het geweld in Mali. Nederland deed vijf jaar mee aan deze missie. 400 Nederlands­e militairen waren gestatione­erd in de oostelijke stad Gao, dit was voorheen een jihadisten­bolwerk. De Nederlande­rs trokken zich in 2019 weer terug maar de VN-missie ging door. Die is onder andere al de meest dodelijk VN-missie ooit. Bijna 200 blauwhelme­n zijn in Mali omgekomen, onder wie ook vier Nederlande­rs. (RTL/ Foto: NU)

 ??  ?? Wegblokkad­es in de hoofdstad Bamako.
(Foto: NU)
Wegblokkad­es in de hoofdstad Bamako. (Foto: NU)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname