Times of Suriname

Mueller: Roger Stone blijft veroordeel­de crimineel

-

WASHINGTON - Roger Stone blijft een veroordeel­de crimineel, ook nu president Donald Trump zijn straf heeft kwijtgesch­olden. Zo reageerde voormalig speciaal aanklager Robert Mueller op het besluit van Trump om zijn vriend en adviseur te behoeden voor een gevangenis­straf.

De 67-jarige Stone had eigenlijk komende week moeten beginnen aan zijn gevangenis­straf van 40 maanden. Hij was onder meer veroordeel­d voor het afleggen van valse verklaring­en tegenover een commissie van het Congres en een poging een getuige te beïnvloede­n.

Trump zei dat zijn voormalige adviseur het slachtoffe­r was van een „illegale heksenjach­t die nooit had mogen plaatsvind­en.” De president heeft de term heksenjach­t de afgelopen jaren gebruikt om het onderzoek te omschrijve­n van Mueller, die uitzocht of Rusland zich had bemoeid met de door Trump gewonnen verkiezing­en in 2016.

Uit dat onderzoek kwam naar voren dat Rusland wel degelijk had geprobeerd de verkiezing­en te beïnvloede­n omdat het wilde dat Trump zou winnen. De Trumpcampa­gne

zou ook hebben verwacht dat het zou profiteren van die Russische inspanning­en, al is niet aangetoond dat campagneme­dewerkers hebben samengespa­nnen met Moskou.

Mueller reageerde in een opiniestuk in The Washington Post op de bewering dat Stone een slachtoffe­r is. „Stone is vervolgd en veroordeel­d omdat hij federale misdrijven pleegde. Hij blijft een veroordeel­de crimineel en dat is terecht”, aldus de voormalige speciaal aanklager. Stone was volgens Mueller een centrale figuur binnen het onderzoek en heeft gelogen over zijn contacten met WikiLeaks. Die website publiceerd­e in 2016 e-mails die door hackers waren gestolen van de campagne van Hillary Clinton, de rivaal van Trump. Rusland zou achter die hack hebben gezeten.

De 75-jarige Mueller zei dat alles in de zaak van Stone volgens de regels ging. De mensen die betrokken waren bij het onderzoek en het vervolgen van verdachten waren volgens hem uitermate integer. „Beweringen dat het tegendeel het geval was, zijn onjuist.”

(De Telegraaf)

 ??  ?? De Amerikaans­e president Donald Trump met een mond-neusmasker.
De Amerikaans­e president Donald Trump met een mond-neusmasker.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname