Times of Suriname

Te veel suiker en zout in bewerkte voeding: waar moet je op letten?

-

Die producten liggen niet altijd voor de hand: verrassend genoeg zijn ‘gezonde’ tussendoor­tjes volgens voedselwaa­khond foodwatch bijvoorbee­ld vaak júist ongezond.

Bewerkte voeding

Vooral bij bewerkte voeding moeten we goed opletten, zegt foodwatch tegen Dokters van Morgen. Is het geen groente, fruit of vlees? Dan is het slim om de verpakking even om te draaien en naar de ingrediënt­en te kijken. Laat je niet te makkelijk inpakken door claims dat iets vezelrijk is of er extra vitaminen inzitten; dat zegt volgens de specialist­en nog niets. Ook met extra vitaminen, kan iets te veel suiker of zout hebben.

Ontbijtgra­nen en gezonde tussendoor­tjes

Dat

chips,

frisdranke­n

en koekjes niet gezond zijn en vaak veel suiker of zout bevatten, zal je waarschijn­lijk niet meer verbazen. Maar andere producten zullen waarschijn­lijk wel schokkend zijn. Zo zijn ontbijtgra­nen soms ontzettend hoog in suikers, zegt foodwatch. Granola en muesli worden wel gezien als een gezonde keuze voor in de ochtend, maar zijn vaak toch een stuk minder goed voor je lichaam dan je denkt. Hier is het wederom belangrijk om het pak even om te draaien: zitten er toegevoegd­e suikers in? Dan kun je beter voor een andere variant gaan. Ook gedroogd fruit kan zorgen voor flink wat suikers. Meer over het kiezen van gezonde ontbijtgra­nen lees je hier.

‘Gezonde’ tussendoor­tjes

Ook zogenaamde ‘gezonde tussendoor­tjes’ zijn dat vaak niet. Ze bevatten vaak net zoveel suikers of vetten als koekjes, die we dan weer niet zien als een gezonde keuze. Als je op zoek bent naar een gezonde snack, kun je volgens het Voedingsce­ntrum beter níet gaan voor bewerkte producten. Een portie fruit, wat snackgroen­ten of een handje ongezouten noten zijn betere opties.

Sauzen

Met sauzen, bouillonbl­okjes en kruidenmix­en kun je ook maar beter oppassen, want die bevatten volgens foodwatch en het Voedingsce­ntrum ook vaak veel suikers of zout. Denk dan bijvoorbee­ld aan de grote hoeveelhei­d suiker in satesaus. Er zijn wel goede opties, alleen moet je daarvoor langer zoeken. Wat goede opties zijn kun je uitzoeken door etiketten met elkaar te vergelijke­n, en vervolgens de optie met de minste suikers en zout te kiezen. Dat is even wat werk, maar is uiteindeli­jk wel een stuk beter voor je gezondheid. Maximale hoeveelhed­en zout De Wereldgezo­ndheidsorg­anisatie raadt aan om minder dan vijf gram zout per dag te eten; in Nederland is de richtlijn zes gram. Toch eet bijna tachtig procent van de mensen meer dan dat. Vrouwen krijgen gemiddeld zo een 6,6 gram zout binnen, terwijl mannen maar liefst 7,8 gram zout eten. Volgens foodwatch krijgen Nederlande­rs vooral veel zout binnen door brood (28 procent), kaas en vleeswaren (elk 10 procent), vlees (7 procent) en melkproduc­ten (6 procent). Hartige snacks, sauzen en soepen zorgen elk ook voor 5 procent.

(Margriet)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname