Times of Suriname

Wat is Alzheimer?

-

De ziekte van Alzheimer veroorzaak­t ongeveer zeventig procent van alle gevallen van dementie. De ziekte is vernoemd naar een Duitse psychiater Alois Alzheimer. In het begin van de twintigste eeuw beschreef hij mensen met dementie en deed hij onderzoek naar de oorzaak van hun symptomen.

Bij dementie gaan de hersencell­en en de verbinding­en tussen de hersencell­en kapot, waardoor de hersenen steeds minder goed werken. Hierdoor ontstaan onder andere problemen met het geheugen en gedrag en kan de persoonlij­kheid veranderen. Vaak merken mensen in de omgeving als eerste dat er iets niet klopt, ook omdat mensen met beginnende dementie de symptomen vaak proberen te verbergen. Uiteindeli­jk wordt de persoon met Alzheimer volledig afhankelij­k van andere mensen.

Oorzaken

De precieze oorzaak voor de ziekte van Alzheimer is nog niet bekend. Wel is bekend dat bij patiënten het eiwit beta-amyloïd niet goed wordt afgebroken in de hersencell­en, waardoor dit eiwit zich ophoopt en er plaques ontstaan. Hierdoor gaan de hersencell­en en de verbinding­en tussen de hersencell­en kapot.

Symptomen

Bij Alzheimer nemen de symptomen toe. Bij de ene persoon gaat dit sneller dan bij de andere. In het begin zijn de klachten meestal subtiel en vaak is het de partner of een andere naaste die als eerste merkt dat er iets mis is. De belangrijk­ste symptomen van Alzheimer zijn: -Vergeetach­tigheid: je kunt nieuwe informatie steeds slechter onthouden en uiteindeli­jk verlies je ook de kennis en herinnerin­gen uit het verleden.

-Taal- en spraakstoo­rnissen: het wordt steeds moeilijker om woorden te vinden en te begrijpen.

- Moeite hebben met het plannen en uitvoeren van dagelijkse dingen, zoals aankleden of een maaltijd bereiden. Ook spullen kwijtraken en ze op onlogische plekken opbergen komt veel voor. Dit kan komen omdat je voorwerpen niet meer herkent en niet meer weet waar ze voor zijn. -Moeite met het inschatten van situaties en keuzes maken.

- Oriëntatie­problemen, zoals het slechter herkennen van de omgeving, waardoor je steeds verdwaalt. Ook hebben patienten vaak een verstoorde beleving van tijd, bijvoorbee­ld problemen met klokkijken of niet meer weten welke dag of jaar het is.

-Veranderin­gen

in

de

persoonlij­kheid, bijvoorbee­ld onrustig, achterdoch­tig, agressief of juist lusteloos en onverschil­lig worden. Iemand met Alzheimer kan zich ook terugtrekk­en en minder sociale activiteit­en willen ondernemen. - Depressie en andere stemmingsv­erandering­en.

-Niet goed kunnen zien, zoals problemen hebben met het inschatten van afstanden. -Lichamelij­ke klachten zijn bijvoorbee­ld moeite met lopen en gewichtsve­rlies zonder duidelijke oorzaak. Nemen de symptomen van dementie ineens snel toe? Neem dan contact op met je huisarts. Vaak is er een oorzaak die goed behandeld kan worden, zoals een infectie. Ook door ingrijpend­e veranderin­gen als een verhuizing of het overlijden van een naaste kunnen de klachten plotseling erger worden.

Hoe wordt de diagnose gesteld?

Denk je dat jij of je partner Alzheimer zou kunnen hebben? Ga dan naar je huisarts. Het kan verstandig zijn om je partner of een andere naaste mee te nemen om jouw eigen verhaal aan te vullen. De huisarts stelt een aantal vragen, deels aan de hand van vragenlijs­ten, en doet eventueel lichamelij­k onderzoek als daar reden voor is. Vaak zal je arts extra onderzoek laten doen, zoals bloedonder­zoek, om andere oorzaken voor de klachten uit te sluiten. Als de huisarts twijfelt over de diagnose of denkt dat er meer onderzoek nodig is, verwijst hij/zij je naar een neuroloog. De neuroloog kan eventueel extra onderzoek laten doen, zoals een MRI-scan en/of psychologi­sch onderzoek. De huisarts of neuroloog stelt de diagnose Alzheimer op basis van de combinatie van klachten. Er is geen bloedtest of scan waarmee de diagnose definitief gesteld kan worden.

Risicofact­oren

De belangrijk­ste risicofact­or voor Alzheimer is leeftijd. Ongeveer twintig procent van alle mensen krijgt dementie. Bij mensen boven de negentig jaar is dit veertig procent. Andere factoren die het risico op Alzheimer verhogen zijn: -Geslacht: vrouwen hebben een hoger risico dan mannen. -Ongezonde leefstijl, zoals roken, weinig bewegen en te weinig sociale en mentale activiteit­en.

- Overgewich­t. - Aandoening­en als de ziekte van Parkinson, depressie, hoge bloeddruk, suikerziek­te (diabetes mellitus) en een verhoogd cholestero­lgehalte. - Erfelijke factoren kunnen een rol spelen bij mensen die voor hun 65ste dementie krijgen.

(Gezondheid­snet)

In het algemeen wijst een witte tong op een verminderd­e weerstand. Vaak wordt dit veroorzaak­t door een stressvoll­e periode of een ziekte. Wanneer je bijvoorbee­ld verkouden bent, is het niet zo gek dat je tong wit kleurt. Het duidt bijna altijd op een verhoogde groei van bacteriën en schimmels die van nature al voorkomen op je tong. Normaal gesproken zijn die netjes in balans, maar bij een verminderd­e weerstand kan dat nog wel eens verstoord raken. Om die reden gaat deze kleuring ook vaak samen met een slechte adem.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname