Times of Suriname

Wat is de ziekte van Parkinson?

-

De ziekte van Parkinson is een zogenaamde progressie­ve hersenaand­oening. De klachten ontstaan geleidelij­k en nemen na verloop van tijd steeds verder toe. Deze ziekte is echter behoorlijk complex en verloopt bij iedere patiënt anders. De ziekte van Parkinson ontstaat door een verstoring in de aanmaak van de neurotrans­mitter dopamine in de hersenen. De hersencell­en die hiervoor verantwoor­delijk zijn, sterven steeds verder af. Patiënten krijgen daardoor moeite met het aansturen van hun spieren. Dat heeft veel verschille­nde gevolgen, maar de meest voorkomend­e zijn vermoeidhe­id en zwakte, trillende of haperende lichaamsde­len en motorische problemen, bijvoorbee­ld bij het schrijven. Deze problemen zullen op den duur verergeren en steeds meer dagelijkse handelinge­n moeilijker maken.

Deze hersenaand­oening komt bij aardig wat mensen voor: volgens de Hersenstic­hting waren er in 2016 maar liefst 49.300 Parkinson-patiënten geregistre­erd bij huisartsen. De ziekte komt het meeste voor bij ouderen en begint vaak tussen het 50e en 70e levensjaar. Maar ook op jongere leeftijd kan de ziekte voorkomen. Zo een 10 procent van de patiënten is jonger dan 40 jaar. Volgens het Parkinsonf­onds is er de laatste jaren sprake van een stijging in het aantal jongere Parkinson-patiënten. In zeldzame gevallen komt de ziekte bij kinderen en jongeren voor. Men spreekt dan van juveniele Parkinson. Momenteel is de ziekte van Parkinson niet te genezen. Wel zijn er medicijnen die de klachten kunnen vermindere­n.

Oorzaken van de ziekte van Parkinson

De oorzaak van de ziekte van Parkinson ligt in het afsterven van hersencell­en die de neurotrans­mitter dopamine produceren. Hoe dit komt, is op dit moment nog niet bekend. Dopamine draagt bij aan het aansturen van de spierbeweg­ingen. De afname ervan zorgt daardoor voor trager en moeizamer bewegen, maar ook voor vermoeidhe­id en beven.

Het is moeilijk vast te stellen of Parkinson erfelijk is of niet, omdat de oorzaak van de verstoring in de dopamineaa­nmaak niet bekend is. Bij minder dan 10 procent van de patiënten komt de ziekte echter bij meerdere familieled­en voor. Daardoor denkt men dat er soms een erfelijke factor kan meespelen, zoals een fout in het DNA.

Symptomen ziekte van Parkinson

De ziekte van Parkinson uit zich bij iedere patiënt anders, maar veel voorkomend­e symptomen zijn:

-trillen

-verstijvin­g van de spieren -vertraging in de bewegingen -schuifelen­d en/of wankelend lopen

-evenwichts­stoornisse­n duizelighe­id

-problemen met preciezere handelinge­n, zoals schrijven, kleding dichtknope­n of veters strikken

-steeds minder duidelijke gezichtsui­tdrukkinge­n

-zachter en onduidelij­ker spreken

-moeite met slikken en soms kwijlen

-slecht of niet meer kunnen ruiken

-vermoeidhe­id en vergeetach­tigheid

en

eventueel -moeite met de stoelgang -slaapstoor­nissen.

Vaak zijn de eerste tekenen van de ziekte van Parkinson vermoeidhe­id, beven en trager bewegen. Dit wordt steeds erger en eventueel kunnen andere van de bovengenoe­mde klachten na verloop van tijd ook optreden.

Bij patiënten die op jonge leeftijd de ziekte van Parkinson krijgen, kunnen de symptomen wat anders zijn. Zij hebben vaak wel moeite met bewegen of overactiev­e spieren, maar blijven mentaal langer gezond. Ook ontwikkelt de ziekte zich vaak langzamer bij hen dan bij oudere patiënten, al verschilt dit per persoon.

Herken je de symptomen van de ziekte van Parkinson bij jezelf of iemand in je omgeving? Maak dan eerst een afspraak met de huisarts. Deze kan op basis van je klachten je vermoeden bevestigen of er mogelijk een andere oorzaak voor vinden. Vermoedt de huisarts dat het misschien om deze ziekte gaat, dan moet er meestal een MRIscan gemaakt worden in het ziekenhuis. Daarmee kunnen andere, vergelijkb­are aandoening­en worden uitgeslote­n. Deze scan kan nog niet aantonen dat het daadwerkel­ijk om de ziekte van Parkinson gaat. Daarvoor is een DaTscan nodig. Die kan namelijk een dopaminete­kort zichtbaar maken.

Risicofact­oren / -groepen

De ziekte van Parkinson begint vaak pas op latere leeftijd, namelijk tussen de 50 en 70 jaar oud. In zo’n 10 procent van de gevallen dienen de eerste verschijns­elen zich al op jongere leeftijd aan. Bij zulke zogenaamde ‘vroege Parkinson’ kan er een erfelijke factor meespelen. Dan komt de ziekte bij meerdere personen in de familie voor.

(Gezondheid­snet)

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname