Times of Suriname

Wat is een eksteroog?

-

Een eksteroog is een opeenhopin­g van eelt op of onder de voet of op of tussen de tenen. Dit eelt is op zichzelf niet pijnlijk. Het eelt heeft echter een gevoelige kern. Deze kern kan hard of zacht zijn. De kern van het eksteroog kan zo pijnlijk zijn dat dit het lopen bemoeilijk­t. Deze voetklacht wordt ook wel likdoorn of clavus genoemd. Er kunnen twee typen eksterogen worden onderschei­den: een hard eksteroog en een zacht eksteroog. Een hard eksteroog voelt hard aan en bevindt zich doorgaans op de voet of op de tenen. Een zacht eksteroog voelt zacht aan en bevindt zich meestal tussen de tenen. Dit type eksteroog ziet er uit als een open, vochtig wondje en is een stuk pijnlijker dan de harde variant.

De oorzaken van een eksteroog

Een eksteroog kan verschille­nde oorzaken hebben. De oorzaken zijn afhankelij­k van het type eksteroog. Als je te krappe schoenen draagt of schoenen met een te dunne zool, kan dit leiden tot overmatige druk op (een deel van) de voet en/of tot wrijving. Dit kan vervolgens een hard eksteroog tot gevolg hebben. Andere mogelijke oorzaken van een hard eksteroog zijn overgewich­t of een verkeerde stand van de voet of de tenen.

Als de tenen overmatig tegen elkaar wrijven, kan dit de huid aantasten. Dit kan vervolgens leiden tot een zacht eksteroog tussen de tenen. Het dragen van slecht ademende schoenen kan dit proces bevorderen.

De symptomen van een eksteroog

Een eksteroog heeft een aantal duidelijke symptomen waaraan je deze aandoening kunt herkennen.

Een eksteroog bestaat uit een eeltplek van maximaal een paar millimeter groot. Er is een duidelijke grens tussen de eeltplek en de normale huid.

-Deze eeltplek bevindt zich op de voet, onder de voet, op de tenen of tussen de tenen. De meeste eksterogen komen echter voor op de tenen.

Een eksteroog bevindt zich meestal dicht tegen het bot aan, waardoor de plek pijnlijk of gevoelig aanvoelt.

-De kern van de eeltplek kan diep in de huid liggen of oppervlakk­ig zijn, en kan hard of zacht zijn.

-De eeltplek kan een gele kleur hebben.

Hoe wordt de diagnose eksteroog gesteld?

Een eksteroog is een veelvoorko­mende voetklacht. Een arts kan de diagnose eksteroog stellen door simpelweg de voet van de patiënt te bekijken en te vergelijke­n met de voornoemde symptomen. Aangezien een eksteroog eenvoudig te herkennen is, zal dit doorgaans geen problemen opleveren.

Het kan soms echter wel moeilijk zijn om een eksteroog te onderschei­den van een voetwrat. Als de arts hierover twijfelt, kan hij duidelijkh­eid verschaffe­n door wat eelt te verwijdere­n. Als het gaat om een voetwrat zullen er dan namelijk kleine, zwarte puntjes zichtbaar worden. Als er daarentege­n sprake is van een eksteroog wordt er een hoornpit zichtbaar.

Risicofact­oren en -groepen

Het eksteroog komt ontzettend veel voor, bij alle lagen in de bevolking. Deze aandoening kan dus iedereen overkomen. Er kunnen wel een aantal risicofact­oren worden onderschei­den. -Het dragen van krappe schoenen met een dunne zool vergroot de kans op een eksteroog, omdat deze schoenen wrijving veroorzake­n en druk uitoefenen op de voet. Aangezien vrouwen vaker krappe schoenen dragen dan mannen, komt het eksteroog vaker bij vrouwen voor. -Het hebben van overgewich­t kan de kans op een eksteroog vergroten. Dit komt doordat het overgewich­t de druk op de voet vergroot.

-Het dragen van slecht ademende schoenen vergroot de kans op een eksteroog, aangezien het transpirat­ievocht hierdoor niet goed kan verdampen, hetgeen het ontstaan van een eksteroog bevordert.

-De kans op een eksteroog wordt ook vergroot wanneer je schoenen draagt terwijl je voeten (nog) vochtig of nat zijn. Een vochtige of natte huid verhoogt namelijk de wrijving, waardoor de druk op je voet toeneemt.

(Gezondheid­snet)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname