Times of Suriname

Wat is een nekhernia?

-

Een nekhernia is een uitstulpin­g van de schijf van de halswervel. Er zijn zeven wervels in de halswervel­kolom met daartussen telkens een tussenwerv­elschijf. Deze vangen normaal de schokken op.

Als er sprake is van een nekhernia dan is de tussenwerv­elschijf ingezakt. Hierdoor puilt de elastische kern van de vezelwand naar buiten. Dat is de uitstulpin­g die vervolgens druk geeft op een zenuw of op het ruggenmerk.

Een groot aantal van de nekhernia’s ontstaat laag in de nek. Het gaat dan vaak om een uitstulpin­g tussen de zesde en zevende wervel van de halswervel­kolom. Het is misschien vreemd, maar je hoeft niet altijd klachten te ervaren met een nekhernia.

Doorgaans zijn er eerst nekklachte­n merkbaar voordat er een nekhernia ontstaat. De uitstralen­de pijn naar schouders en armen zijn kenmerkend voor de uitstulpin­g van de halswervel.

Het is mogelijk dat de nekhernia op meerdere zenuwen druk uitoefent. Dat zorgt dan zowel voor pijn in de nek als in de schouder. Bij een ernstige beklemming doen er zich bovendien andere symptomen voor.

Oorzaken van een nekhernia

Er zijn meerdere oorzaken aan te wijzen voor het ontstaan van een nekhernia. Slijtage is een oorzaak en hiervoor zijn weer verschille­nde redenen aan te voeren. Bijvoorbee­ld het constant aannemen van een verkeerde houding.

Een te lage belasting van de nekspieren vormt eveneens een oorzaak. Slappe nekspieren geven onvoldoend­e steun aan de halswervel­kolom. Hierdoor komt er een grote druk te staan op de tussenwerv­elschijf.

Verder speelt de leeftijd een rol als oorzaak van het ontstaan van een nekhernia. Ook is bekend dat roken het proces van slijtage van tussenwerv­elschijven versnellen. Er is ook nog een andere oorzaak.

Het is mogelijk dat er een acute nekhernia ontstaat als gevolg van een ongeval. Bijvoorbee­ld een ongeluk tijdens het sporten of een verkeerson­geluk.

Symptomen

Er zijn verschille­nde symptomen die erop wijzen dat je een nekhernia hebt. Bijvoorbee­ld als je pijn ervaart in het gebied van je nek en schouders. Of als je een uitstralen­de pijn hebt die je in je arm voelt.

Verder bestaat de mogelijkhe­id dat je symptomen ervaart als een tintelend gevoel in je armen. Ook krachtverl­ies is een verschijns­el, net als gevoelloos­heid. In extreme situaties bestaat de mogelijkhe­id dat je met verlamming­sverschijn­selen te maken krijgt. Duizelighe­id vormt overigens ook nog een van de symptomen. Dit komt omdat je nek informatie doorspeelt aan je evenwichts­stelsel. Bij een nekhernia is het mogelijk dat je nek verkeerde signalen doorgeeft, waardoor je duizelighe­id ervaart.

Diagnose

Heb je aanhoudend­e pijn in je armen en/of schouders en nek?

In dat geval is het goed om naar je huisarts te gaan. Bij het vermoeden van een nekhernia krijg je een verwijzing naar een neuroloog.

Een röntgenfot­o laat zien of er sprake is van een ingezakte tussenwerv­elschijf. Als de inzakking is vastgestel­d, volgt er een MRI. Deze scan geeft de mogelijkhe­id om de uitstulpin­g te zien. Een beknelling van de zenuw is dan eveneens zichtbaar.

Risicofact­oren/ -groepen

Er zijn enkele risicofact­oren aan te wijzen, net als groepen die meer risico lopen om een nekhernia te krijgen. Als eerste geldt dat ouderen een risicogroe­p vormen in verband met de slijtage van de halswervel­s. Het is bekend dat roken een risicofact­or vormt voor het ontstaan van een nekhernia. Het aannemen van een verkeerde houding is eveneens een risicofact­or. Het gaat dan om de zogenoemde schildpadh­ouding met de schouders naar voren en het hoofd vooroverge­bogen.

(Gezondheid­snet)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname