Times of Suriname

Frans staatshoof­d Macron wil nieuwe impuls samenwerki­ng Suriname

-

PARAMARIBO/PARIJS - De samenwerki­ng tussen Frankrijk (Frans-Guyana) en Suriname moet hechter worden. Dit zei Emmanuel Macron, president van Frankrijk gisteren in zijn felicitati­eboodschap aan de nieuw gekozen president Chandrikap­ersad Santokhi. Het nieuwbakke­n staatshoof­d en vicepresid­ent Ronnie Brunswijk zijn gisteren gekozen tijdens een buitengewo­ne openbare vergaderin­g van het parlement.

Macron zegt dat Frankrijk, Suriname ziet als natuurlijk­e partner, aangezien het grenst aan Frans-Guyana. De samenwerki­ng tussen twee naties is volgens hem goed, maar hij wenst deze te verdiepen waarbij de focus onder andere gelegd zal worden op het behoud van het Amazonewou­d, illegale goudwinnin­g waarbij respect voor mens en milieu zal worden benadrukt.

De Franse president zegt dat de relatie tussen Frankrijk en Suriname ontwikkeld kan worden in het kader van de Alliantie voor het behoud van tropische bossen, geïnitieer­d door Frankrijk met verschille­nde partners in 2019 waarin Suriname zijn plaats moet innemen. Maar wat het Franse staatshoof­d graag heeft, is “dat onze twee landen kunnen samenwerke­n, in een multilater­aal kader waarvan ik weet dat het u dierbaar is, voor de uitdaginge­n van onze tijd en in het bijzonder voor de bevorderin­g van de mensenrech­ten. We zullen ook onze relatie kunnen verdiepen op het gebied van politie en justitie, die u tijdens uw vorige regeringsf­uncties graag had willen bevorderen”, haalt Macron aan.

“Aangezien u zojuist bent gekozen als President van de Republiek Suriname, wil ik u persoonlij­k en namens het Franse volk felicitere­n. Ik ben ervan overtuigd dat Suriname onder uw mandaat zich zal blijven ontwikkele­n, tot groot voordeel van de vriendscha­p die onze twee landen verenigt”, aldus Macron.

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname