Times of Suriname

Nationale feestdag in Frankrijk

-

De nationale feestdag van Frankrijk wordt gevierd op 14 juli (Frans: Quatorze juillet). Op deze dag wordt de bestorming van de Bastillege­vangenis gevierd, waarmee in 1789 de Franse Revolutie begon. Formeel is dit niet helemaal juist: men viert de eerste verjaardag van de bestorming van de Bastille, het feest van de Franse federatie. Dat was een patriottis­ch feest op 14 juli 1790 om de eenheid van Frankrijk te benadrukke­n. In 1880 werd de dag tot nationale feestdag verklaard. De vaderlands­liefde kon na het debacle van de Frans-Duitse Oorlog (1870-1871) immers wel een oppepper gebruiken. Onder het ancien régime was 25 augustus (heilige Lodewijk) de nationale feestdag. Vanaf 1793 tot 1803 was het feest van de ‘Stichting van de Republiek’ op de eerste vendémiair­e (22 september). Het decreet van 1806 stelt de heilige Napoleon (van Alexandrië) 15 augustus als nationale feestdag in. Vanaf 1849 is het 4 mei, herdenking van de proclamati­e van de republiek door de Assemblée nationale constituan­te. Vanaf 1852 herstelt Napoléon III het feest op de heilige Napoleon. In 1878 heeft het feest eenmalig plaatsgevo­nden op 30 juni. Quatorze Juillet wordt in Frankrijk traditione­el gevierd met veel vuurwerk, vaak al de voorafgaan­de avond, maar ook op de dag zelf. Het gaat daarbij om profession­eel geregissee­rde shows. De ochtend van de 14de juli wordt begonnen met een grote militaire parade op de ChampsElys­ées, in de Franse hoofdstad Parijs, ten overstaan van de zittende president van de republiek.

De Franse vlag wordt, als symbool van de republiek, uitgehange­n. De kleuren van de vlag komen tevens terug in allerhande feestversi­ering. In de meeste gemeenten wordt er op deze dag een groots vuurwerk met aansluiten­d een populair bal (een dansavond geschikt voor de gehele bevolking) georganise­erd.

Op 14 juli 2016 werd de viering van de nationale feestdag in Nice verstoord door een aanslag van een chauffeur die met een vrachtwage­n op de feestende menigte inreed. Rond 22.45 uur, kort na afloop van een vuurwerksh­ow ter gelegenhei­d van de Franse nationale feestdag, reed een vrachtwage­n in op de menigte die had staan kijken naar deze traditione­le gebeurteni­s op de Promenade des Anglais. Minstens 86 mensen werden gedood; daarnaast raakten 434 mensen gewond. Onder de slachtoffe­rs waren 10 kinderen. De chauffeur reed twee kilometer over de boulevard en werd (achter het stuur) door de politie doodgescho­ten. In de ochtend voor de aanslag had de Franse president François Hollande net aangekondi­gd dat de noodtoesta­nd waarin Frankrijk zich bevond zou eindigen na de finish van de Tour de France op 26 juli 2016. Frankrijk had net een grote operatie van Europees kampioensc­hap voetbal 2016 achter de rug waarin duizenden militairen en politiemen­sen actief waren voor de veiligheid. In de avond van de aanslag was Frankrijk zijn nationale feestdag aan het vieren. (Bron: Wikipedia)

Advertenti­e

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname