Times of Suriname

Explosie Groningse flat veroorzaak­t door explosieve stof TATP

-

De explosie die op 1 mei plaatsvond in een flat aan de Wibenaheer­d in de Groningse wijk Beijum werd veroorzaak­t door de explosieve stof triacetont­riperoxide (TATP). Dat meldt het Openbaar Ministerie (OM) gisteren. Door de ontploffin­g werden de voor en achtergeve­l uit de portiekwon­ing geblazen. Ook de binnenmure­n werden verwoest. Vier woningen zijn door de explosie onbewoonba­ar verklaard.

In de woning is ongeveer 400 gram van de explosieve stof TATP gevonden. Deze springstof is zeer instabiel en kan onder meer door wrijving en schokken tot ontploffin­g worden gebracht. Ook is er ongeveer 900 gram ammoniumni­traat in de woning gevonden.

Vermoedeli­jk waren de stoffen bedoeld voor plofkraken. In de woning zijn ook twee zogeheten ‘pizzaschui­ven’ aangetroff­en. Hiermee worden explosieve­n door de geldlade van een pinautomaa­t geduwd.

De politie heeft drie personen aangemerkt als verdachten. Het gaat om de 27-jarige bewoner van het huis, een 20-jarige vrouw en een 27-jarige man uit Groningen. Twee van de verdachten moeten donderdag 30 juli voor de proformazi­tting bij de rechtbank in Assen verschijne­n. De derde verdachte is eerder op vrije voeten gesteld.

(NU)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname