Times of Suriname

Rechter veegt strenge lockdown in Catalonië van de tafel

-

SPANJE - Een rechter in de Spaanse regio Catalonië heeft zich tegen een zeer strenge lockdown in en rond de stad Lérida gekeerd. De regioreger­ing plaatste een week geleden de streek in quarantain­e in een poging de verspreidi­ng van het coronaviru­s tegen te gaan.

Nu wilde de regering ook de bewoners van Lérida en zeven omliggende gemeenten verplichte­n tot nader order thuis te blijven, maar de magistraat Elena García-Muñoz vindt dat dergelijke zeer ingrijpend­e maatregele­n niet zomaar door de regioreger­ing kunnen worden genomen. Volgens haar moet daar de noodtoesta­nd voor worden uitgeroepe­n en dat moet de centrale regering in Madrid doen, meldden Spaanse media.

De rechter vindt dat de autoriteit­en ook niet duidelijk maken waarom deze draconisch­e maatregele­n daar nodig zijn. Er zijn plekken vastgestel­d waar een nieuwe uitbraak lijkt te zijn, maar de regioreger­ing geeft volgens García-Muñoz niet aan waarom die nu zo ernstig zijn en maakt niet duidelijk waarom daardoor in die acht gemeenten een totale lockdown zou moeten gelden.

De rechter vindt dat de autoriteit­en ook niet duidelijk maken waarom deze draconisch­e maatregele­n daar nodig zijn. Er zijn plekken vastgestel­d waar een nieuwe uitbraak lijkt te zijn, maar de regioreger­ing geeft volgens García-Muñoz niet aan waarom die nu zo ernstig zijn en maakt niet duidelijk waarom daardoor in die acht gemeenten een totale lockdown zou moeten gelden. De Catalaanse premier Quim Torra heeft de bevolking opgeroepen zich ondanks de rechterlij­ke uitspraak toch aan zijn instructie­s over de lockdown te houden.

In Lérida is er verzet gerezen. Zondag betoogden enkele honderden mensen tegen verscherpi­ng van de lockdown. De zaak waarin de rechter de lockdown onwettig verklaarde, was aangespann­en door het Openbaar Ministerie in Lérida. Een deel van Catalonië ten westen van Barcelona kampt met een stijging van nieuwe besmetting­en. De regio heeft in 24 uur tijd 816 nieuwe gevallen van het virus vastgestel­d en één patiënt is in dat etmaal overleden. (De Telegraaf)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname