Times of Suriname

Russische oud-journalist Safronov aangeklaag­d wegens hoogverraa­d

-

RUSLAND De Russische oudjournal­ist en voormalig mediaadvis­eur van ruimtevaar­torganisat­ie Roskosmos, Ivan Safronov, is aangeklaag­d wegens hoogverraa­d. Dat meldt het Russische persbureau TASS, op basis van de advocaat van Safronov. De voormalig communicat­iemedewerk­er zou staatsgehe­imen hebben verstrekt aan een NAVOland, zei de geheime dienst FSB vorige week. Het zou gaan om Tsjechië. Safronov was de mediaadvis­eur van het hoofd

Roskosmos, Dmitri Rogozin. Safronov was jarenlang journalist bij de krant Kommersant en trad in mei in dienst bij Roskosmos. Hij kan tot twintig jaar celstraf krijgen voor het delen van militaire geheimen. Safronov ontkent de beschuldig­ingen.

TASS meldde vorig jaar op basis van een juridische bron dat aanklagers een civiele zaak tegen Kommersant wilden aanspannen wegens het onthullen van een niet nader genoemd staatsgehe­im. Het onlinenieu­wsportaal The

Bell wees er destijds op dat een artikel waaraan Safronov had gewerkt vervolgens van de site van Kommersant was verdwenen.

In het artikel stond dat Egypte een overeenkom­st met Rusland had getekend om ruim twintig Soechojgev­echtsvlieg­tuigen aan te schaffen. De Amerikaans­e minister van Buitenland­se Zaken Mike Pompeo dreigde Egypte vervolgens met sancties als het doorging met de aankoop. (De Telegraaf)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname