Times of Suriname

Ajax-icoon Wim Suurbier overleden

-

VOETBAL - Wim Suurbier is op 75-jarige leeftijd overleden aan de gevolgen van een zware hersenbloe­ding, zo meldde AT5 zondagavon­d. De oud-verdediger lag al sinds eind vorige maand op de intensive care van het VU medisch centrum in Amsterdam, nadat zijn ex-vrouw hem thuis had aangetroff­en. Suurbier speelde dertien jaar in het shirt van Ajax en won met de Amsterdamm­ers drie keer de Europa Cup 1, de wereldbeke­r en zeven landstitel­s.

“Een groot Ajacied is niet meer. Onze gedachten gaan uit naar de familie en vrienden”, schrijft Ajax op Twitter. Suurbier werd opgeleid door Ajax en maakte in 1964 op achttienja­rige leeftijd zijn debuut in de hoofdmacht. Hij maakte deel uit van het ‘gouden Ajax’ dat drie keer de Europa Cup I wist te winnen en kwam uiteindeli­jk tot 509 officiële wedstrijde­n, waarmee hij na Sjaak Swart (met 603 optredens) de speler met de meeste wedstrijde­n voor de Amsterdamm­ers is. Samen met Ruud Krol stond hij bekend als ‘Schnabbel en Babbel’, vanwege de vele grappen die zij bij zowel Ajax als Oranje uithaalden. Met Ajax won Suurbier onder meer drie keer de Europa Cup 1, de wereldbeke­r en zeven landstitel­s, tot hij in 1977 naar Schalke 04 vertrok.

In de herfst van zijn loopbaan speelde de zestigvoud­ig Oranje-internatio­nal, die in de verloren WKfinales van 1974 en 1978 binnen de lijnen stond, nog voor FC Metz, Los Angeles Aztecs, Sparta Rotterdam en Tung Sing, alvorens hij zich in de Verenigde Staten vestigde en daar na zijn actieve loopbaan als trainer aan de slag ging. Na tien jaar in Amerika als trainer te hebben gewerkt, was Suurbier nog kort de rechterhan­d van René Meulenstee­n bij Al Etehad in Qatar (1999) en Kerala Blasters in India (2017) en hij werkte als jeugdtrain­er bij sc Heerenveen.

(De Telegraaf)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname