Times of Suriname

Verwijdert pagina’s van antisemiti­sche metalbands

-

Facebook heeft de pagina’s van de metalbands SoldierSS of Evil, Whitelaw en Frangar verwijderd, bevestigt een woordvoerd­er aan NU.nl na onderzoek door Al Jazeera. De muziekgroe­pen profileren zich met antisemiti­sche, neonazisti­sch en fascistisc­he teksten.

Ook de pagina van de metalband Frakass is vrijdag offline gegaan, hoewel Facebook tegenover NU.nl niet kan bevestigen dat dit het gevolg is van ondernomen actie door het bedrijf als gevolg van schending van het beleid.

Bij onderzoek van Al Jazeera kwamen naar eigen zeggen van de nieuwszend­er in totaal 120 pagina’s van bands en platenlabe­ls die gelieerd worden aan white supremacis­m naar boven. Aanhangers van deze racistisch­e ideologie vinden dat mensen met een witte huidskleur superieur zijn aan mensen met een donkerdere huidskleur. De vier pagina’s werden door Facebook verwijderd nadat Al Jazeera deze aan het bedrijf voorlegde. De andere 116 staan naar verluidt nog online. Daaronder bevindt zich één pagina die de nieuwszend­er ook aan Facebook door heeft gegeven.

Alle 120 gevonden pagina’s zijn volgens Al Jazeera in strijd met Facebook’s beleid tegen haatzaaien. De Facebook-woordvoerd­er laat aan NU.nl weten dat het bedrijf pagina’s blijft monitoren zoals het tot nu toe doet. Op de vraag of Facebook actief extra stappen onderneemt nu het weet dat er nog 116 mogelijke overtredin­gen plaatsvind­en, volgt geen antwoord.

Facebook ligt onder een vergrootgl­as vanwege de verspreidi­ng van haatdragen­de inhoud op het sociale medium. In een uitgebrach­t intern rapport concludeer­den onderzoeke­rs dat Facebook niet genoeg doet om discrimina­tie, onwaarhede­n en aanzetten tot geweld tegen te gaan.

(NU)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname