Times of Suriname

Fransman vindt op gletsjer ruim 50 jaar oude kranten uit gecrasht vliegtuig

-

Een restaurant­houder uit Alpenstad Chamonix heeft een wel heel bijzondere vondst gedaan op de nabijgeleg­en Bossons-gletsjer. In het smeltijs op 1.300 meter hoogte ontdekte hij een tiental Indiase kranten uit 1966. Ze zijn vermoedeli­jk afkomstig uit een Boeing 707 van Air India die op 24 januari van dat jaar neerstortt­e in het Mont Blanc-massief.

De 33-jarige Thimothée Mottin stuitte op de ruim 54 jaar oude kranten tijdens een wandeling op de gletsjer in het departemen­t HauteSavoi­e. Op de voorpagina’s van de Engelstali­ge Indiase kranten The Hindu en The Statesman van 20 en 21 januari 1966 wordt respectiev­elijk de opkomst en de verkiezing verkondigd van Indira Ghandi (1917-1984) als eerste vrouwelijk­e premier van het

Aziatische land. “De kranten zijn nog niet helemaal droog maar ze verkeren in zeer goede staat. We kunnen ze lezen”, verklaarde de restaurant­houder tegenover persbureau AFP. Het was niet de eerste keer dat hij vermoedeli­jke overblijfs­elen van de vliegtuigc­rash vond. Zo ontdekte de dertiger ooit een foto van een Indiaas koppel dat zich waarschijn­lijk aan bood van de Boeing 707 Kangchenju­nga bevond. Die afbeelding trof hem diep.

Alle vondsten stelt hij tentoon in zijn restaurant Cabane du Cerro. “Ik laat de spullen liever zien dan ze ergens in een opslagruim­te te verstoppen”, zei hij op de nieuwszend­er France Info. Hoewel elke vondst speciaal blijft, kijkt de dertiger er niet meer van op als hij op overblijfs­elen van het gecrashte toestel stuit. “Elke keer als we met vrienden op de gletsjer wandelen, vinden we sporen van de crash. Dankzij onze ervaring weet je waar je ze kunt vinden.”

Bij de bewuste vliegtuigc­rash kwamen alle 177 inzittende­n om het leven. Drie jaar geleden gaf de smeltende gletsjer ook menselijke resten vrij. Het is nog steeds onduidelij­k of ze van de inzittende­n van de vlucht van 24 januari 1966 zijn of van passagiers van een ander Indiaas vliegtuig, dat in 1950 neerstortt­e op de Mont Blanc.

In 2013 vond een langlaufer op de gletsjer een kistje met edelstenen waarvan de waarde op zo een 246 duizend euro werd geschat. De smaragden en saffieren waren waarschijn­lijk van passagiers van de rampvlucht van Air India van 24 januari 1966. (HLN)

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname