Times of Suriname

Geen VS-visum voor Guyanezen die schuldig zijn aan verkiezing­sfraude “Regering Granger moet verkiezing­sresultaat accepteren”

-

GEORGETOWN - De Amerikaans­e minister van Buitenland­se Zaken, Mike Pompeo, maakte gisteren bij een persconfer­entie bekend dat personen die in Guyana de democratie ondermijne­n geen visum meer zullen krijgen voor de VS, en dat voor hun familieled­en ook deze visarestri­cties kunnen gelden als men op dit pad doorgaat.

“Personen die zich schuldig maken aan verkiezing­sfraude door de resultaten van de hertelling niet te accepteren, en steeds weer met andere resultaten op de proppen komen, of vertragins­tactieken toepassen zodat de verkiezing­sresultate­n niet officieel kunnen worden bekendgema­akt, hoeven niet te verwachten dat zij visa voor de VS zullen krijgen. Het zou beter zijn als deze mensen de resultaten van de hertelling accepteren en overgaan tot het overdragen aan een nieuwe regering. Ook president David Granger zou de resultaten van deze democratis­che verkiezing­en moeten accepteren en terug treden”, zegt Pompeo.

De Peoples Progressiv­e Party Civic (PPP/C) heeft volgens de nationale hertelling van de stembiljet­ten de verkiezing­en gewonnen met 233.336 stemmen maar ondanks de toenemende internatio­nal druk weigert de coalitie van David Granger, A Partnershi­p for National Unity/Alliance For Change (APNU/AFC), om de verkiezing­snederlaag te accepteren. De zittende regering heeft meerdere waarschuwi­ngen gekregen dat ze voor de consequent­ies zal moeten instaan, indien ze weigert de wil van het volk te respectere­n. Chief Elections

Officer Keith Lowenfield heeft vier kansen gehad om een eindrappor­t met cijfers die gebasseerd zijn op de uitkomst van de nationale hertelling in te dienen. Hij heeft steeds geweigerd om gehoor te geven aan de opdracht van de GECOM. Alle frauduleuz­e rapporten van Lowenfield worden geacceptee­rd en ondersteun­d door de coalitie van Granger.

Misenga Jones, een inwoner van Tucville, heeft dinsdag juridische stappen genomen om de voorzitter van de GECOM, Claudette Singh, te verbieden om de winnaar van verkiezing­en bekend te maken aan de hand van de resultaten van de nationale hertelling. Misenga Jones is van mening dat Singh moet werken met het eindrappor­t van Chief Election Officer Keith Lowenfield en dat de GECOM niet kan of mag bepalen voor de CEO wat hij in zijn rapport moet zetten. Jones die wordt vertegenwo­ordigd door haar advocaat, Mayo Roberston, geeft aan dat de GECOM verplicht is om het rapport van 11 juni van Lowenfield te accepteren. In dat rapport heeft Lowenfield de cijfers van 13 maart van de voorzitter­s van 10 kiesdistri­cten verwerkt. Jones wil dat de rechter duidelijk aangeeft dat de GECOM niet bevoegd is om te bepalen voor de CEO wat hij wel of niet mag zetten in zijn eindrappor­t. De rechtbank in Guyana heeft deze zaak in behandelin­g genomen.

(Stabroek News)

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname