Times of Suriname

Nieuw kabinet wil af van log en inefficiën­t overheidsa­pparaat Public Sector Reform wordt uit de ijskast gehaald

-

PARAMARIBO- De nieuwe regering, haalt het Public Sector Reform (PSR)-programma uit de ijskast. Dit ‘impopulair’ programma is langer dan vijftien jaar geleden ontwikkeld en handelt over het efficiënt maken van het overheidsa­pparaat. Het afvloeien van ambtenaren naar de private sector loopt als rode draad binnen het PSR, wat maakte dat opeenvolge­nde regeringen hun vingers er liever niet aan wilden branden. In het regeerakko­ord 2020-2025 stelt de nieuwe politieke coalitie dat het overheidsa­pparaat onvoldoend­e presteert en aan een grondige evaluatie en herstructu­rering toe is.

In 2016 maakte het kabinet Bouterse melding van het aanpassen en doorvoeren van het PSR, maar ook hij kwam daar niet aan toe. Het kabinet Santokhi gaat voor een gefaseerde doorvoerin­g. “Waarbij een belangrijk­e randvoorwa­arde is dat de particulie­re sector meer arbeidspla­atsen creëert en meer aantrekkin­gskracht uitoefent. Desalniett­emin kan er meteen heel wat gedaan worden om het overheidsa­pparaat beter te laten functioner­en en ook efficiënte­r te maken”, stelt de nieuwe politieke coalitie.

Het PSR dient volgens haar samen te gaan met de stimulerin­g van de private sector, en zal herscholin­g, omscholing en bijscholin­g, alsook de natuurlijk­e afvloeiing van personeel moeten omvatten. “Tevens zullen diverse parastatal­e bedrijven en organisati­es geëvalueer­d worden en zo nodig tot private instelling­en ontwikkeld worden, met medeneming van een deel van het ambtenaren­korps.”

Er wordt een direct verband gelegd met behoorlijk bestuur om politieke infiltrati­e in technocrat­ische besluitvor­mingen tegen te gaan. Volgens de politieke coalitie is in de afgelopen tien jaar sprake geweest van een tekort aan en ondermijni­ng van behoorlijk bestuur. “Dit is te zien in de afbrokkeli­ng van overheidsi­nstituten, de verregaand­e politiseri­ng van functies, het omzeilen van openbare inschrijvi­ngen, de stijgende corruptie, een gebrek aan transparan­te verslagleg­ging en het niet afleggen van verantwoor­ding door de regering en haar organisati­es. Het resultaat is een gebrekkig en inefficiën­t functioner­en van vrijwel alle ministerie­s, (semi) overheidso­rganisatie­s en De Nationale Assemblee.”

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname