Times of Suriname

In vijf dagen meer dan 100 nieuwe COVID-19-gevallen erbij

-

PARAMARIBO - In vijf dagen zijn er meer dan 100 nieuwe COVID-19-gevallen erbij gekomen in ons land. Stond de teller op 10 juli nog op 699, gistermidd­ag waren er al 834 gevallen genoteerd.

Naar de krant verneemt, is een groot deel van deze gevallen terug te koppelen naar de op dit moment actieve clusters in het land: OostSurina­me, Moengo/Albina en de goudsector. Van een klein deel van de nieuwe gevallen wordt nog nagegaan wat de bron van besmetting­en zou kunnen zijn, aangezien het lijkt alsof deze gevallen niet binnen de nu al bekende clusters vallen. Er wordt nagegaan of er dus sprake is van nieuwe clusters van gevallen, die zich bezig zijn te vormen in verschille­nde gebieden van het land.

Het totaal aantal COVID-19gevallen was gistermidd­ag 834, waarvan 243 actieve cases. 573 personen zijn al genezen verklaard, 18 personen zijn als gevolg van COVID-19 komen te overlijden en momenteel liggen 5 personen op de ICU. 239 mensen zijn in quarantain­e geplaatst en 10 personen zijn ondergebra­cht onder de noemer 'Lost to follow up' (LFTU).

Het COVID-19 Management­team is deze hele week bezig geweest met gesprekken met het transitiet­eam van de nieuwe regering en vandaag wordt het COVID-19-team officieel overdragen aan een nieuw management­team dat zal worden benoemd. De reguliere persconfer­entie van maandag en woensdag zijn in verband hiermee ook afgelast. Intern zijn de gezondheid­sautoritei­ten ook bezig met het herorganis­eren van een aantal zaken, zodat alles klaargemaa­kt wordt voor de overdracht.

Aan de andere kant vereist de steeds veranderen­de situatie van COVID-19 in het land ook dat er aanpassing­en worden doorgevoer­d. Zo is men bij het Bureau voor Openbare Gezondheid­szorg (BOG) bezig het lab personeel voor het testen van COVID-19 uit te breiden en te herindelen. Er vindt een uitbreidin­g plaats van human resources en de faciliteit­en bij de afdeling Epidemiolo­gie. De 178 hotline die sinds maart was ondergebra­cht bij WebHelp, zodat meerdere telefoonli­jnen tegelijk konden worden ingezet, is nu weer terug naar het BOG en zal vandaaruit nu verder operatione­el zijn.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname