Times of Suriname

Leer(thema)hoeken verstrekt bij overheidsc­rèches

-

PARAMARIBO De officiële overhandig­ing van educatief en ontwikkeli­ngsmateria­al ten behoeve van overheidsc­rèches vond op 14 juli plaats.

De Stichting Beheer en Exploitati­e Crèches (SBEC) is in de jaren tachtig ingesteld, met als doel het beheer van overheidsc­rèches die opvang van kinderen in de leeftijdsg­roep 0 tot 6 jaar aan de gemeenscha­p biedt. De SBEC exploiteer­t intussen twaalf opvanginst­ellingen, waarvan tien crèches en twee peuterscho­len. Het waarborgen van de kwaliteit van zorg en het stimuleren van de ontwikkeli­ng bij de opvang van kinderen alsook het continue werken aan de capaciteit­sversterki­ng van de crèchemede­werkers, zijn beleidspri­oriteiteit­en van het Ministerie van Sociale Zaken en Volkshuisv­esting (Sozavo).

In 2017 is in samenwerki­ng met de 'Standing Committee for Economic & Commercial Cooperatio­n' (COMCEC), de technische werkarm van de ‘Organizati­on of Islamic Countries' (OIC), een training georganise­erd voor trainers in de vroege ontwikkeli­ng van kinderen. Eén van de aanbevelin­gen die voortvloei­de uit de training was het beschikbaa­r zijn van een leer(thema) hoek bij elke crèche en peuterscho­ol. De Staatsolie Foundation heeft het voorstel van Sozavo goedgekeur­d, omdat het investeren in het kind zeer belangrijk is. Hoe eerder, hoe beter! Ook is de trainingsz­aal van Mama Georgetina, één van de overheidsc­rèches, ingericht met meubilair.

Het bestuur van de SBEC en Phylicia van Cooten, directeur van de SBEC, zijn erg ingenomen met deze geste, omdat educatief materiaal noodzakeli­jk is voor de ontwikkeli­ng van het jonge kind voor een goede aansluitin­g op het basisonder­wijs. Het beschikbaa­r zijn en gebruik van educatief en ontwikkeli­ngsmateria­al in de leer(thema) hoeken moet continue worden aangepakt. Om het gebruik van het materiaal verder te versterken, zal Cindy Padji, de leidinggev­ende van Dienst Opleiding en Vorming van Sozavo, het programma ‘Voorlezen voor het jonge kind' initiëren.

Tot slot is door bestuursli­d Victor Jones van de Staatsolie Foundation gesteld dat het motto: ‘Onderhoud is behoud' voorop staat bij het verduurzam­en van projecten tot in lengte van dagen.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname