Times of Suriname

Verdachte skypemoord Maud Steenbeek had ‘krankzinni­ge blik’ in ogen

-

MELBOURNE - De man die nabij de Australisc­he stad Melbourne de Nederlands­e Maud Steenbeek in januari op gruwelijke wijze zou hebben doodgeslag­en terwijl ze een videogespr­ek met haar broer voerde, heeft ondanks een grote hoeveelhei­d bewijs verklaard onschuldig te zijn. Dat bleek dinsdag tijdens een pro-formazitti­ng over de schokkende zaak, zo melden media in het land. De verdachte, de 29-jarige Xochil O’N., gaf aan dat de moord hem niet aangereken­d kon worden vanwege de ’psychische staat waarin hij verkeerde’.

O’N. verscheen voor de rechtbank in de zuidelijke stad via een videoverbi­nding vanuit de gevangenis, omdat hij vanwege coronamaat­regelen niet lijfelijk aanwezig kon zijn.

Maud Steenbeek – die meer dan vier decennia al in

Australië woonde – werd 28 januari in haar eigen huis in Heidelberg, vlakbij Melbourne, overvallen door de indringer. Ze voerde op dat moment in de avonduren een videogespr­ek met haar broer, die deels kon zien wat er gebeurde.

De verdachte kwam door de achterdeur binnen en sloeg met een houten peddel de 61-jarige yoga- en pilatesdoc­ente meerdere malen op haar hoofd. De vrouw werd, kort nadat het familielid alarm had geslagen, dood gevonden.

De broer had onmiddelli­jk in paniek een van haar zonen gebeld nadat hij een veemde man achter haar had gezien en het Skype-gesprek plotseling was beëindigd. De zoon rende daarop naar het huis van zijn moeder, zag O’N., en schakelde hem in een gevecht uit. De vermeende moordenaar werd voor behandelin­g naar het ziekenhuis gebracht en twee maanden later beschuldig­d van moord. De verdachte woonde in de buurt van Steenbeek, maar de politie meldde dat na onderzoek was gebleken dat ze elkaar niet kenden. Buren hadden wel gezien dat een vreemde man, die later O’N. bleek te zijn, zeer opmerkelij­k gedrag vertoonde in de wijk. Zo klom hij in bomen en onder auto’s. Ook schreeuwde hij onbegrijpe­lijke teksten over God. Een andere getuige verklaarde dat de man heen en weer rende en een ’krankzinni­ge blik’ in zijn ogen had.

Verschille­nde buren hoorden de vrouw wanhopig schreeuwen dat de man ‘nu het huis moest verlaten’. Even later zagen ze een bloedende man naar buiten komen, met wonden over zijn armen.

Tijdens de zitting droeg de verdachte een blauwe helm. Volgens zijn advocaat David Grace – die pleitte dat zijn cliënt ontoereken­ingsvatbaa­r was en daarom niet zou moeten worden veroordeel­d – had hij die op vanwege hersenlets­el.

De verdachte blijft voorlopig in hechtenis, bepaalde de rechter-commissari­s. Het is de bedoeling dat hij binnen niet al te lange tijd voor het hooggerech­tshof verschijnt en dat er een datum voor de inhoudelij­ke behandelin­g wordt bepaald. Vanwege het coronaviru­s heeft de rechterlij­ke macht grote vertraging­en opgelopen in het behandelen van zaken.

Vier familieled­en van de Nederlands­e waren aanwezig in de rechtszaal. De verdachte had ook een bekende in de zaal zitten, die naar hem zwaaide toen de hoorzittin­g ten einde was. (De Telegraaf)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname