Times of Suriname

Aantal meldingen van schade door regen en storm fors toegenomen

-

ARNHEM - Het aantal meldingen van schade veroorzaak­t door extreme regenbuien en storm is in de afgelopen drie jaar fors toegenomen. Schade aan woningen door wateroverl­ast nam met 77 procent toe en het aantal schademeld­ingen na storm is meer dan verdubbeld. In het eerste halfjaar van 2020 hebben de verzekeraa­rs al bijna 6500 meldingen van wateroverl­ast binnengekr­egen en bijna 14.000 meldingen van stormschad­e, aldus de Helpdesk Water, een onderdeel van Rijkswater­staat.

De Helpdesk stelt op basis van cijfers van verzekeraa­r Interpolis dat huiseigena­ren gemiddeld 2000 euro aan schade claimen na extreem weer. De totale schade na een hoosbui of storm kan oplopen tot tientallen of zelfs honderden miljoenen euro’s. Als extreem weer in de komende decennia steeds vaker voorkomt, zoals wordt verwacht, zullen verzekeraa­rs steeds hogere bedragen moeten gaan uitkeren. In het ergste geval zouden wateroverl­ast en droogte 250 miljoen euro extra per jaar kunnen gaan kosten, verwacht het Verbond van Verzekeraa­rs. De premie voor een opstal- of inboedelve­rzekering zal daardoor stijgen.

De verzekeraa­rs werken samen met het KNMI aan een waarschuwi­ngssysteem voor extreem weer. Als mensen op tijd worden gewaarschu­wd en voorzorgsm­aatregelen nemen, is de schade minder volgens de Helpdesk. Dat is al gebleken toen er begin dit jaar alom werd gewaarschu­wd voor de komst van storm Ciara.

(De Telegraaf)

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname