Times of Suriname

Wc’s in trein op slot: ‘Dit kun je niet maken’

-

ZWOLLE - Een relletje in de Overijssel­se politiek. Spoorvervo­erder Keolis heeft in alle treinen de wc’s op slot gedraaid. Dat is tegen het zere been van politici. “Dit is gewoon gemakzucht.”

In de treinen, die rijden op trajecten als Enschede - Zwolle of Oldenzaal - Zutphen, zijn alle toiletten gesloten. De provincie betaalt jaarlijks miljoenen voor de spoorverbi­nding. Daarbij hoort een goede dienstverl­ening, vinden kritische Statenlede­n. “Dit kan niet waar zijn”, fulmineert Joeri Pool (PVV), die schrifteli­jke vragen stelt en spreekt van ‘gemakzucht’.

“Belachelij­k, dit kun je niet maken”, aldus Stijn Hesselink van FvD die de schrifteli­jke vragen ondersteun­t.

Ook andere partijen zijn kritisch, melden ze aan RTV Oost. “Het kan wat mij betreft niet zo zijn dat in treinen structuree­l de toiletten zijn afgesloten”, zegt Hans Nooter van de PvdA. “Voor sommige mensen is het niet mogelijk om het ‘even op te houden’, aldus Renilde Huizenga (D66).

Volgens Keolis kunnen reizigers wél naar de wc. “Maar we verzoeken ze om melding te maken bij medewerker­s.

Die maken ze dan open.” Reizigers moeten dus proactief zijn. Er brandt een rood lampje. “In principe zit de deur op slot, inderdaad, maar medewerker­s hebben een sleutel”, zegt een woordvoerd­er tegen De Telegraaf. Op de schermen in treinen staat dat reizigers de conducteur kunnen vragen.

“We doen dit voor de hygiene en hebben bijvoorbee­ld gezien dat reizigers gebruikmak­en van het toilet terwijl ze niet naar het toilet moeten. We willen dat de toiletten worden gebruikt door mensen die het echt nodig hebben.”

(De Telegraaf)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname