Times of Suriname

Italië nationalis­eert omstreden tolwegexpl­oitant

-

ITALIЁ De Italiaanse regering gaat tolwegexpl­oitant Autostrade per l’Italia nationalis­eren. Die maatschapp­ij, voor een groot deel in handen van miljardair­sfamilie Benneton, was verantwoor­delijk voor het beheer van de in 2018 ingestorte Morandibru­g in Genua. Rome houdt de wegenexplo­itant voor een groot deel verantwoor­delijk voor de ramp, die 43 mensen het leven kostte.

Na nachtelijk overleg is de Italiaanse ministerra­ad met Autostrade per l’Italia overeengek­omen dat de staat de controle over de wegenexplo­itant krijgt. Daarnaast is afgesproke­n dat grootaande­elhouder Atlantia, waarvan de familie Benetton een groot deel bezit, gefaseerd zijn belang van 88 procent in Autostrade per l’Italia compleet opgeeft.

Na de ramp met de Morandibru­g dreigde de lucratieve concessies aan Autostrade per l’Italia voor het beheer van tolwegen te worden ingetrokke­n. Daarmee dreigde het bedrijf failliet te gaan. Nadat premier

Giuseppe Conte aanvankeli­jk een compromis zocht, verhardde zijn toon de laatste dagen richting Atlantia en de familie Benetton. Uiteindeli­jk eiste de regering, op aandringen anti-establishm­entpartij Vijfsterre­nbeweging, dat ze volledig uit het omstreden wegbeheerd­er zouden stappen.

Nu is afgesproke­n dat Atlantia nieuwe aandelen in Austrade per l’Italia uitgeeft die de publieke investerin­gsbank CDP opkoopt, waarmee de staat een meerderhei­dsbelang verwerft. In een tweede fase worden overige aandelen verkocht aan vooraf goedgekeur­de institutio­nele beleggers, waarna Autostrade per l’Italia een beursnoter­ing krijgt. Autostrade per l’Italia betaalt ook 3,4 miljard euro compensati­e wegens de brugramp, zo werd eerder al afgesproke­n. Ook verlaagt het concern zijn tarieven voor het wegbeheer en het betaalt hogere boetes mochten zich kleine veiligheid­sovertredi­ngen voordoen. (De Telegraaf)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname