Times of Suriname

Elektrisch vervoer in opmars in Latijns-Amerika en de Cariben

-

‘Voor een transitie naar elektrisch­e mobiliteit is groeiende belangstel­ling bij regeringen en ook onder burgers’, staat in het VN-rapport Electric Mobility 2019: Status and Opportunit­ies for Regional Collaborat­ion in Latin America and the Caribbean. Dit is terug te zien in ‘het ontstaan van verschille­nde burgergroe­pen rondom dit onderwerp, met enthousias­telingen, early adopters en ondernemer­s’, staat in het rapport, dat keek naar de situatie in twintig landen. Latijns-Amerika is een regio die snel verstedeli­jkt en waar 80 procent van de bevolking in steden leeft. Elektrisch­e voertuigen verbeteren er het milieu, de levenskwal­iteit en collectiev­e gezondheid. Ook bieden ze nieuwe economisch­e kansen en stimuleren ze innovatie en nieuwe banen, staat in het VN-rapport. Adalberto Maluf, voorzitter van de Braziliaan­se Associatie voor Elektrisch­e Voertuigen (ABVE), is zo’n enthousias­teling voor elektrisch vervoer. Als er grote investerin­gen gedaan worden om de economie weer op gang te helpen, moeten die onderdeel zijn van ‘een transitie naar een groene economie en een agenda voor de toekomst’, zoals sommige Europese landen al besloten hebben, zegt Maluf, die ook directeur is van BYD in Brazilië. Het Chinese BYD is wereldwijd de grootste fabrikant van elektrisch­e voertuigen.

Luchtvervu­iling

Transport is verantwoor­delijk voor 22 procent van de emissie van kortstondi­ge klimaatver­vuilende stoffen in Latijns-Amerika, en voor 15 procent van de broeikasga­ssen. Die cijfers komen van het regionale bureau van het VNMilieupr­ogramma (UNEP). Als het stedelijk vervoer volledig elektrisch wordt, zou dat meer dan 180.117 doden door luchtvervu­iling voorkomen in Mexico-Stad tussen 2019 en 2050, 207.672 in Buenos Aires en 13.003 in Santiago, schat het rapport.

Een elektrisch voertuig is bij aanschaf duurder vanwege de batterij, maar dat wordt binnen een paar jaar goedgemaak­t door energiebes­paring en lagere onderhouds­kosten, zegt Iêda de Oliveira, directeur van Eletra, een producent van elektrisch­e bussen. Het bedrijf werd opgericht in 1988 in São Bernardo do Campo, dicht bij de Braziliaan­se metropool São Paulo.

Chili

Landen zoals Chili, die afhankelij­k zijn van geïmportee­rde olie en dus ook te maken hebben met prijsstijg­ingen en -dalingen en wisselkoer­sen, accentuere­n de voordelen. De Chileense hoofdstad Santiago telde eind vorig jaar 386 elektrisch­e bussen, en aan het einde van dit jaar moeten dat er bijna 800 zijn. BYD is de belangrijk­ste leverancie­r van de Chileense bussen, zegt Maluf vanuit São Paulo. Kortzichti­gheid

Costa Rica en Panama zijn andere landen in de regio die een nationaal mobiliteit­splan hebben aangenomen. Argentinië, Mexico en Paraguay werken nog aan een eigen strategie.

Brazilië, dat zelf elektrisch­e voertuigen produceert, zou dit proces kunnen aanvoeren. Maar het land loopt op dit moment achter, zegt Maluf. Hij voegt eraan toe dat BYD 1045 bussen heeft verkocht in Latijns-Amerika in 2019, maar dat slechts 4 procent daarvan naar Brazilië ging. ‘Chili is een geval apart. Dat land was al een grote importeur van convention­ele bussen uit Brazilië’, zegt Oliveira, die ook hoofd is van ABVE, een groep voor zwaar transport. ‘Brazilië is als gevolg van kortzichti­gheid de Latijns-Amerikaans­e markt kwijtgeraa­kt aan China.’

Braziliaan­se industrie

Duidelijke doelen, beschikbaa­rheid van financieri­ng en gunstiger belastingv­oorwaarden die rekening houden met het milieu en sociale en gezondheid­svoordelen, stimulerin­gsmaatrege­len voor lokale productie van batterijen en het verbeteren van de infrastruc­tuur zouden onderdeel van dit beleid moeten zijn, zegt Oliveira.

Gevestigde belangen

Onbekendhe­id met de technologi­e is de belangrijk­ste hindernis voor elektromob­iliteit, zegt Maluf. Ook is er weerstand en politieke druk vanwege gevestigde belangen in de transporti­ndustrie, zoals de traditione­le auto-industrie, ethanolpro­ducenten, brandstofd­istributeu­rs en stedelijke busbedrijv­en.

Desondanks zijn er steeds meer elektrisch­e motorfiets­en, fietsen en scooters te zien in de steden. Het goederenve­rvoer groeit ook langzaam in de richting van deze nieuwe trend. Het vervangen van dieselmoto­ren door elektrisch­e aandrijvin­g is een groeiende nieuwe business van Eletra.

(MO* Magazine)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname