Times of Suriname

De Strijd tegen honger is terug naar af

-

In 2015, met de lancering van Agenda 2030 en de 17 Duurzame Ontwikkeli­ngsdoelste­llingen, kreeg de strijd tegen honger en ondervoedi­ng wereldwijd een duidelijk einddoel: tegen 2030 moet er een eind gekomen zijn aan honger en alle vormen van ondervoedi­ng. Het jongste jaarrappor­t van de FAO en 4 VN-organisati­es over voedselzek­erheid in de wereld is duidelijk: we zitten niet op schema om honger uit de wereld te helpen tegen 2030. Integendee­l. Honger neemt toe, niet af. Op 5 jaar tijd kwamen er 60 miljoen mensen met honger bij.

Naar schatting 2 miljard mensen beschikken niet het hele jaar over voldoende, voedzaam en veilig voedsel. En maar liefst 3 miljard mensen kunnen zich geen gezond voedingspa­troon veroorlove­n. Want een gezond dieet, met voldoende variatie, fruit en groenten, kost gemiddeld 5 keer meer dan een dieet dat vooral calorieën levert uit zetmeelpro­ducten en is simpelweg te duur voor 57% van de bevolking in Sub-Sahara Afrika en zuidelijk Azië.

De COVID-19-pandemie verergert de alarmerend­e situatie alleen maar. Het Wereldvoed­selprogram­ma schat dat er in 2020 tot 132 miljoen extra mensen acuut honger zullen lijden door de gevolgen van de pandemie en vreest dat er tegen het eind van 2020 dagelijks tot 12.000 mensen zouden kunnen sterven van de honger, meer dan van COVID-19. De slachtoffe­rs zijn te vinden onder de honderden miljoenen mensen die hun job verloren en bij boeren die hun oogst verloren of hun velden niet konden zaaien.

Al bestaande ongelijkhe­den tussen landen en bevolkings­groepen worden zo verder uitvergroo­t. Vrouwen, jongeren, inheemse volkeren, informele werkers, migranten en kleinschal­ige voedselpro­ducenten dragen nu al de grootste last.

Nochtans is voedsel een mensenrech­t, en zijn staten er wettelijk toe gebonden alle nodige stappen te ondernemen om het recht op voedsel te realiseren voor hun bevolking. Onze individuel­e verantwoor­delijkheid om duurzame en gezonde voedselkeu­zes te maken is natuurlijk nodig maar zal niet volstaan. Overheden moeten hun verantwoor­delijkheid opnemen en het recht op voedsel hoger op de politieke agenda zetten.

Beleidsmak­ers moeten een globale visie over voedselsys­temen ontwikkele­n die rekening houdt met het recht op voedsel en andere rechten zoals gezondheid, waardig werk, en met de draagkrach­t van de ecosysteme­n van de planeet. En ze moeten beseffen dat ze niet alles kunnen overlaten aan wetten van de markt. De nieuwste cijfers over honger en voedselzek­erheid tonen aan dat, ondanks een wereld van overvloed, teveel mensen uit de boot vallen.

Actie uitstellen, of gewoon meer investeren in onze bestaande voedselsys­temen is geen optie, want de sociale, economisch­e en milieukost­en verbonden aan de huidige consumptie­patronen zullen tegen 2030 volledig de pan uit swingen.

Net zoals bij de klimaatcri­sis, moet er nu worden gehandeld, op heel wat fronten. We moeten ons hoeden voor simplistis­che oplossinge­n: het stimuleren van ondernemer­schap rond enkele exportgewa­ssen in landen die afhankelij­k zijn van import om hun bevolking te voeden zal het hongervraa­gstuk niet oplossen, een eenzijdige focus op opbrengstv­erhoging evenmin.

(MO* Magazine)

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname