Times of Suriname

Nieuw label beloont “plasticneu­trale” bedrijven

-

Klimaatadv­iesbureau CO2logic richt zich als eerste in België op plasticneu­traliteit. Bedrijven die hun plasticver­bruik succesvol terugdring­en en compensere­n krijgen het label ‘Plastic Neutral’. CO2logic is gespeciali­seerd in de berekening van de CO2impact van bedrijven en organisati­es, maar richt zich nu ook ook op plasticneu­traliteit. Bedrijven die hun plasticver­bruik succesvol terugdring­en en compensere­n worden door CO2logic en certificer­ingsbedrij­f Vinçotte beloond met het ‘Plastic Neutral’-label. Dit label toont aan dat ze hun plastic voetafdruk (‘plastic footprint’) effectief verkleinen en compensere­n en dus niet doorschuiv­en naar de maatschapp­ij. Zo wil CO2logic een financiële brug slaan tussen de bedrijfswe­reld en wereldwijd­e initiatiev­en rond duurzame plasticoph­aling en -recyclage die dringend nood hebben aan fondsen in de strijd tegen plastic afval.

Virgin plastic

91 procent van ons plastic afval wordt niet gerecyclee­rd. De belangrijk­ste reden is dat het voor bedrijven goedkoper is om te investeren in de productie van nieuw ‘virgin plastic’ dan in het hergebruik­en van oud plastic. Zo komt er steeds meer kunststof in circulatie. Een deel eindigt op stortplaat­sen of wordt verbrand, maar elk jaar belandt ook meer dan acht miljoen ton plastic afval in onze oceanen, het equivalent van vijftien vrachtwage­nladingen per minuut.

“De aanpak rond plasticrec­yclage van de afgelopen decennia werkt blijkbaar niet”, zegt Antoine Geerinckx, oprichter van CO2logic. “Plastic werd te vaak verscheept naar openluchts­tortplaats­en in ontwikkeli­ngslanden waar arbeiders het in erbarmelij­ke omstandigh­eden moeten recycleren. Maar bij zware regen of erosie komt het plastic vaak in rivieren of in de zee terecht.”

Plasticneu­traal

Wereldwijd zetten initiatiev­en zich in voor een circulaire plasticver­werking, maar veel soorten plastic vallen alsnog uit de boot. “Ze hebben een te kleine marktwaard­e of kosten te veel per ton om te recycleren”, zegt Geerinckx. “Plasticneu­traliteit kan voor een kentering zorgen.” Supermarkt­keten Delhaize heeft met het actieplan ‘The Lion’s Footprint’ als eerste ondernemin­g in België het engagement uitgesprok­en om plasticneu­traal te worden en werkt actief toe om haar plasticgeb­ruik drastisch te vermindere­n en wat overblijft te compensere­n.

“De winst is dubbel”, zegt Geerinckx. “Enerzijds tonen de bedrijven en organisati­es die het label behalen dat ze zich bewust zijn van hun plastic voetafdruk en deze willen vermindere­n. Anderzijds zorgen ze door de compensati­e van hun plasticver­bruik voor financieri­ng voor recyclage van low value plastic over de hele wereld. Zo wordt dit plastic wel verwerkt, geraakt het opnieuw in circulatie en kunnen we het verschil maken in de strijd tegen plastic afval.”

Duurzame alternatie­ven

Het gebruik van plastic helemaal vermijden is momenteel nog niet mogelijk, weet ook CO2Logic. Daarom geeft het bureau bedrijven en organisati­es de kans om projecten rond het hergebruik van plastics in het buitenland te ondersteun­en.

“Het gaat hier helemaal niet om greenwashi­ng”, zegt Geerinckx. “Vinçotte zal voor elk project mee bewaken dat effectieve plasticneu­traliteit wordt bereikt. De compensati­e van de plastic voetafdruk van bedrijven vertaalt zich in een investerin­g die kan bijdragen aan de grote schoonmaak van onze oceanen en rivieren en de manier waarop hier en in ontwikkeli­ngslanden plasticafv­al wordt verwerkt.”

(DeWereldMo­rgen)

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname