Times of Suriname

Werklooshe­id in Latijns-Amerika historisch hoog

-

Sinds het begin van de COVID-19-pandemie zijn er wereldwijd 400 miljoen banen verloren gegaan. In Latijns-Amerika en de Caraïben kwamen er 15 miljoen werklozen bij. De regio telt nu 41 miljoen werklozen, een historisch record. Een rapport van de Internatio­nale Arbeidsorg­anisatie (ILO) schetst een somber vooruitzic­ht van de werkgelege­nheid in Latijns-Amerika.

Informeel werk

Door het enorme aandeel van informeel werk in de regio en de recessie in de wereldecon­omie zal het herstel van de arbeidsmar­kt er trager verlopen, waarschuwt de ILO.

Alleen al in het tweede kwartaal van 2020 zijn de werkuren in LatijnsAme­rika en het Caraïbisch gebied met 20 procent afgenomen. Dat komt overeen met 47 miljoen voltijdse banen. Dit percentage is hoger dan de daling wereldwijd, die 14 procent bedroeg.

Angst besmet te raken

Deze parameter houdt niet alleen rekening met de mensen die op zoek zijn naar werk, maar ook met degenen die om verschille­nde redenen gestopt zijn met werken, bijvoorbee­ld omdat ze bang waren om besmet te raken of omdat het aanbod van banen aanzienlij­k is gedaald.

Volgens de gegevens van de ILO is Zuid-Amerika het hardst getroffen, met een daling van de werkuren met 20,6 procent. In Centraal- en Noord-Amerika bedroegen de verliezen respectiev­elijk 19,2 procent en 15,3 procent.

“Dit weerspiege­lt de problemen waar het systeem in de landen van Latijns-Amerika al 30 of 40 jaar geleden mee kampt”, zegt Luciana Zorzoli van de Business School van de Universite­it van de Cardiff (GrootBritt­annië).

Niemand formeel in dienst

Daarbij komen nog de grote verschille­n in de grootte van de bedrijven. “In Peru is bijvoorbee­ld meer dan 90 procent van de bedrijven klein, dus vele hebben slechts een deel van hun werknemers formeel aangenomen, andere hebben zelfs niemand formeel in dienst”, zegt María Isabel Cigüeñas, hoogleraar aan de faculteit Management en Sociale Wetenschap­pen van de Pontifical­e Katholieke Universite­it van Peru.

In dit scenario zal een aanzienlij­k aantal bedrijven er na de pandemie niet in slagen zich om te vormen en hun werknemers bij dat proces te betrekken.

Vrouwen

De ILO is vooral bezorgd over de arbeidssit­uatie van vrouwen. Door de pandemie dreigt de ongelijkhe­id tussen mannen en vrouwen op de arbeidsmar­kt toe te nemen.

Er zijn verschille­nde structurel­e redenen voor de werkonzeke­rheid bij vrouwen, zegt Luciana Zorzoli. Ze noemt onder meer de loonversch­illen en de combinatie met huishoudel­ijke taken. Nu komt daar nog bij dat in de sectoren die het hardst door de crisis worden getroffen, vooral vrouwen actief zijn, bijvoorbee­ld de voedingsin­dustrie, het toerisme en huishoudel­ijke diensten.

Huishoudhu­lpen

In Chili gingen bijvoorbee­ld honderddui­zend plaatsen voor huishoudhu­lpen verloren tijdens de pandemie, bijna een derde van het totale aantal.

Deze ongelijkhe­id tussen mannen en vrouwen zal zich nog lang na het einde van de gezondheid­scrisis laten voelen, zegt Juan Bravo. “Het herstel van de participat­iegraad op de arbeidsmar­kt zal veel langzamer verlopen voor vrouwen, aangezien mannen veel sneller en intensieve­r op zoek gaan naar werk.”

(MO* Magazine)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname