Times of Suriname

Banken zijn strenger bij afsluiten van nieuwe hypotheek door coronacris­is

-

AMSTERDAM - Nederlands­e banken zijn in het tweede kwartaal strenger geworden bij het afsluiten van hypotheken, schrijft De Nederlands­che Bank (DNB) op basis van een driemaande­lijkse enquête onder banken. Ook zijn de financiële instelling­en strenger geworden met betrekking tot de verstrekki­ng van leningen aan bedrijven. De banken verwachten de komende maanden alleen nog maar strenger te worden, waarmee ze voorsorter­en op de economisch­e gevolgen van de coronacris­is. Uit de zogenoemde Banking Lending Survey (BLS) van DNB blijkt dat zowel op het gebied van hypotheken als bedrijfskr­edieten de banken een stuk strenger zijn geworden. Op wat voor manier de instelling­en strenger zijn, is niet bekend. Het is voor het eerst in bijna twee jaar dat de banken de zogeheten acceptatie­criteria verhoogd hebben.

Voor het derde kwartaal verwachten de meeste banken een verdere verscherpi­ng van de acceptatie­criteria. “Deze ontwikkeli­ngen hangen samen met de negatieve economisch­e gevolgen van de coronamaat­regelen waardoor het algehele risico voor banken op de langere termijn toeneemt”, aldus DNB. De

Nederlands­e banken lijken hiermee een uitzonderi­ng te zijn in Europa. Banken in Frankrijk, Spanje en Italië geven aan dat acceptatie­criteria voor bedrijfskr­edieten zelfs zijn versoepeld in het tweede kwartaal van 2020. In Duitsland zijn de criteria wel iets aangescher­pt, maar slechts bij een minderheid van de aan de BLS deelnemend­e banken.

(NU)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname