Times of Suriname

‘Een op de tien Nederlands­e mkb’ers sloot de deuren vanwege corona’

-

AMSTERDAM - Een op de tien Nederlands­e mkbbedrijv­en besloot door de corona-uitbraak tijdelijk de deuren te sluiten. Dat blijkt uit een peiling van OESO, de Wereldbank en Facebook. Nederlands­e bedrijven sloten daarmee minder vaak de deuren dan mkb’ers in veel andere landen; wereldwijd ging een op de vier mkb-bedrijven dicht tussen begin januari en eind mei. Ook valt op dat vrouwelijk­e ondernemer­s vaker de deuren sloten dan mannen.

Facebook en OESO peilden eind mei onder ruim 30.000 mkb-bedrijven in meer dan vijftig landen, waaronder Nederland, wat de impact van de COVID-19-pandemie was. Daaruit blijkt dat 26 procent van de deelnemend­e bedrijven tussen januari en mei tijdelijk gesloten was. Opvallend daarbij zijn de grote verschille­n per land. Zo ging in Nederland volgens het onderzoek minder dan 10 procent van de bedrijven op slot, terwijl in bijvoorbee­ld het Verenigd Koninkrijk maar liefst 43 procent van de mkb’s dichtging. Van de bedrijven die tijdens de uitbraak openbleven, heeft ongeveer een derde het personeels­bestand verkleind en zag twee derde de omzet teruglopen in vergelijki­ng met dezelfde periode in 2019. In de peiling is ook gekeken naar de verschille­n tussen mkb-bedrijven die door vrouwen geleid worden en mkb’s waar mannen aan het roer staan. Opvallend is dat op alle continente­n vrouwelijk­e mkb-ondernemer­s vaker de deuren dichtdeden dan mannen. ( NU )

AMSTERDAM - KLMpersone­el dat langer dan tien jaar in dienst is, krijgt maximaal achttien bruto maandsalar­issen mee als ze gebruikmak­en van de vrijwillig­e vertrekreg­eling van het bedrijf.

Dat heeft een woordvoerd­er van KLM laten weten. De inschrijvi­ng voor de vrijwillig­e vertrekreg­eling bij de maatschapp­ij liep zondag af, ruim 2.400 KLM’ers hebben ingetekend. Dat is ongeveer 8 procent van het totale aantal werknemers. Bij de KLMgroep werken zo’n 33.000 mensen, waarvan 2.600 bij Transavia. Die maatschapp­ij heeft een aparte vertrekreg­eling, die loopt tot eind juli.

Begin juni stelde KLM de vertrekreg­eling, die op bescheiden schaal al bestond, open voor al het personeel. “Deze regeling loopt vooruit op noodzakeli­jke volgende stappen”, liet de maatschapp­ij toen weten, daarmee doelend op een noodzakeli­jke inkrimping van het bedrijf en personeels­bestand. Als gevolg van de coronacris­is heeft KLM sinds begin dit jaar steeds minder vluchten kunnen uitvoeren en stond op het hoogtepunt van de crisis zo’n 90 procent van de vliegtuige­n aan de grond. Eerder nam KLM als gevolg daarvan al afscheid van een paar duizend werknemers met een tijdelijk contract.

Door een vrijwillig­e vertrekreg­eling in het leven te roepen, hoopt KLM het aantal gedwongen ontslagen te beperken. “KLM neemt liever afscheid van medewerker­s die daar zelf voor kiezen dan van collega’s die daar niet vrijwillig voor kiezen”, meldde het bedrijf bij de aankondigi­ng. KLM stelde geen maximum aan het aantal mensen dat zich mocht aanmelden voor de regeling. “Per functie zal worden bezien hoeveel vertrek kan worden geaccommod­eerd.” Personeel dat tien jaar in dienst is, krijgt een kwart maandsalar­is mee per dienstjaar.

(NU) ( Foto Het Parool)

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname