Times of Suriname

Alibux: “Een stukje van onze mooie cultuur wordt vernietigd”

-

PARAMARIBO - “Een stukje van onze mooie cultuur wordt vernietigd met de ontbossing die plaatsvind­t aan de Cultuurtui­nlaan”, zegt Anwar Alibux van stichting Samarja in gesprek met de krant. Alibux vertelt dat er voor de tweede keer binnen een week getracht is het gebied te ontbossen. Het gebied dat ontbost is, is 150x20 meter groot en ligt achter de Paramaribo Zoo

Geen enkele instantie kan aangeven wie verantwoor­delijk is voor de ontbossing en met welke reden dit wordt gedaan. Eerder deze week had het Ministerie van Landbouw Veelteelt en Visserij (LVV) de opdracht gegeven om het werk stop te zetten. Alibux vertelt dat de Cultuurtui­nlaan valt onder beheer van Stichting Natuurbeho­ud Suriname waaronder de gronden van de Paramaribo Zoo, het Dierenasie­l en vier voetbalvel­den. Het bestuur wordt bepaald door de Surinaamse overheid via het Ministerie van Natuurlijk­e Hulpbronne­n. Financieri­ng ervan vindt plaats door ecotoerism­eactivitei­ten en onder andere de World Wide Fund for Nature.

In een persberich­t zeggen verschille­nde milieuacti­visten dat het gelukt is de graafmachi­ne tot stilstaan te brengen. De operator vond het zelf erg dat het gebied werd ontbost. Hij kon echter niet zeggen wie zijn werkgever is en wie de nieuwe eigenaar is van de grond. De opdracht om te ontbossen is recent gegeven. Stinasu is niet te bereiken voor commentaar. Er werd gesproken over het verkavelen van 10 hectare bos, maar dit kon niet worden geconfirme­erd.

Erlan Sleur van Stichting ProBios is een van de mensen die zijn komen protestere­n. Met een drone is een schatting gemaakt van de schade. “Dit is niet de enige plek natuurlijk, er zijn rapportage­s over heel Suriname dat uit natuurrese­rvaten en parken stukken grond zijn weggegeven aan partijloya­listen net voor de regeringso­verdracht. We hebben het hier even kunnen stopzetten maar we moeten weten wie hiervoor verantwoor­delijk is.”

De graafmachi­neoperator had aangegeven dat zijn werkgever de opdracht had gegeven de graafmachi­ne weg te brengen na protest van de verschille­nde milieuorga­nisaties. Het is niet bekend wat het vervolg gaat zijn. “Stinasu is duidelijk medeplicht­ig voor wat hier gebeurt. Er is geen milieudire­ctoraat om aan te klagen en het Nimos houdt zich niet bezig met natuur- of milieuzake­n. Wij milieuorga­nisaties zijn de eerste en laatste lijn van beschermin­g als het gaat om onze natuur. Dat is echt zielig. Maar net als voorheen gaan we bundelen en hierop letten”, aldus Alibux.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname