Times of Suriname

OIS en Coica ondersteun­en inheemse gemeenscha­ppen binnenland

-

PARAMARIBO - Om het leed veroorzaak­t door COVID-19 in de inheemse gemeenscha­ppen van het binnenland te verzachten, heeft de Organisati­e van Inheemsen in Suriname (OIS) vanaf zaterdag met een lading hulpgoeder­en bezoeken gebracht aan een aantal dorpen.

De internatio­nale organisati­e Coordinato­r of the Indigenous Organizati­ons of the Amazon Basin (Coica), kwam na onderlinge gesprekken van alle negen lidlanden, waarvan Suriname ook deel uitmaakt, tot de constateri­ng dat ondanks dat er grote nood heerst door de pandemie er niet voldoende aandacht besteed wordt aan inheemse gemeenscha­ppen. Zij heeft daarom besloten om in samenwerki­ng met enkele internatio­nale sponsoren en lokale organisati­es een noodfonds voor de zogenaamde Guardians of The Rainforest op te zetten om de grote vraag naar gezondheid­sartikelen en voedselvoo­rraden in de gemeenscha­ppen enigszins te verlichten.

Dit project is aanvankeli­jk reeds drie weken geleden opgestart, toen in samenwerki­ng met Amazon Conservati­on Team en Conservati­on Internatio­nal waarbij met name de inheemse gemeenscha­ppen in ZuidSurina­me zijn ondersteun­d uit een soortgelij­ke emergency fonds. De donoren van dit emergency fonds zijn: Ford Foundation en Amazon Funds.

De OIS heeft een bedrag uit dit fonds ontvangen en besteed aan voedselpak­ketten, handsaniti­zer en mondkapjes die door inheemse vrouwen zelf zijn gemaakt. Deze hebben zij gedistribu­eerd onder verschille­nde dorpen in het Marowijneg­ebied. Het toegewezen emergency fonds is echter niet groot genoeg om iedereen van alle plaatselij­ke dorpen te voorzien. De

OIS heeft daarom in overleg met de kapiteins van verschille­nde dorpen eerst geidentifi­ceerd wie de meest behoeftige­n zijn uit die gemeenscha­ppen.

 ??  ?? De OIS heeft hulpgoeder­en verdeeld in een aantal dorpen.
De OIS heeft hulpgoeder­en verdeeld in een aantal dorpen.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname