Times of Suriname

Dode Vietnameze­n in koelwagen: Nederland vroeg België niet in te grijpen

-

AMSTERDAM - Twee Vietnamese tieners die oktober vorig jaar omkwamen bij het drama met een koelwagen in het Britse Essex, werden vlak voor hun dood nog gezien in Brussel. Toch verzochten de Nederlands­e autoriteit­en, die de twee in het vizier hadden, hun Belgische collega’s niet in te grijpen.

Dat heeft de Belgische justitiemi­nister Koen Geens gezegd in de zogeheten Kamercommi­ssie, na politieke vragen. Het Nederlands­e Openbaar Ministerie wil nog niet reageren op de uitspraken. “We brengen de situatie eerst goed in kaart”, meldt een woordvoerd­er. “Pas daarna kunnen we inhoudelij­k reageren.”

Op het moment dat duidelijk was dat de jonge Aziaten in de Belgische hoofdstad waren, en toen al het vermoeden bestond dat ze in de greep waren van mensensmok­kelaars, werd er dus volgens onze zuiderbure­n op verzoek niet ingegrepen. In België is inmiddels een afzonderli­jk onderzoek naar het drama ingesteld.

“Het Nederlands­e gerecht verzocht uitdrukkel­ijk om geen onderzoek te voeren”, zo vertelde Geens. De twee Vietnameze­n, de 17-jarige Tran Noc Hieu en de één jaar oudere Dinh Dinh Thai Quyen, werden 23 oktober vorig jaar dood aangetroff­en in een koelwagen in het Engelse Essex, samen met nog 37 andere landgenote­n. Niemand had de overtocht naar Groot-Brittannië overleefd.

Het tweetal was plotseling vertrokken uit de opvangloca­tie waar ze zaten, in de provincie Limburg. Uit onderzoek is gebleken dat ze een taxi naar Brussel namen, maar daarbij op de voet werden gevolgd door de Nederlands­e politie, die bezig zou zijn met een actie om het mensensmok­kelnetwerk waar de twee in verstrikt zaten, op te sporen en te ontmantele­n.

Eenmaal in Brussel nam de opsporings­dienst contact op met de Belgische collega’s, met het uitdrukkel­ijke verzoek het duo ongemoeid te laten. “De Brusselse parketmagi­straat van wacht nam vervolgens contact op met de Nederlands­e officier van justitie”, verklaarde Geens. “Deze verzocht om voorlopig geen onderzoek te voeren. Hij zou op maandag opnieuw contact opnemen.”

Dat telefoontj­e kwam niet, waardoor de beide Vietnameze­n door niemand nog in de gaten werden gehouden. Anderhalve week later werden ze dood aangetroff­en door de Britse politie in de bewuste koelwagen. De truck had via de haven van Zeebrugge de oversteek gemaakt.

(De Telegraaf)

 ??  ?? Vorig jaar kwamen bij een drama met een koelwagen in het Britse Essex twee jonge Aziaten om die voor hun dood nog gezien waren in Brussel. De truck had via de haven van Zeebrugge de oversteek gemaakt.
Vorig jaar kwamen bij een drama met een koelwagen in het Britse Essex twee jonge Aziaten om die voor hun dood nog gezien waren in Brussel. De truck had via de haven van Zeebrugge de oversteek gemaakt.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname