Times of Suriname

Tieners krijgen tien maanden jeugddeten­tie na doodsteken man in Hoofddorp

-

HOOFDDORP - Twee tieners hebben gisteren tien maanden jeugddeten­tie opgelegd gekregen voor het doodsteken van een 64-jarige man tijdens een roofoverva­l in Hoofddorp. Ook is een voorwaarde­lijke PIJmaatreg­el - een soort jeugdtbs - opgelegd.

Het slachtoffe­r wilde op 16 december 2019 pinnen. De tieners, toen beiden vijftien jaar oud, bedreigden hem met een mes en wilden het geld afnemen. Er ontstond een worsteling, waarbij een van de jongens de man meerdere keren stak met het mes. Hij overleed ter plaatse.

“Gebleken is dat de jongens de overval tot in detail hadden voorbereid. Ze hadden goed nagedacht over het dragen van camouflere­nde kleding, gezichtsbe­dekking, het meenemen van messen en het thuislaten van hun mobiele telefoons, zodat zij niet herkend zouden kunnen worden”, zo beschrijft de rechtbank in Haarlem. De buit bedroeg slechts 100 euro.

De rechtbank heeft naast de detentie ook als voorwaarde gesteld dat de jongens zich intensief moeten laten behandelen om herhaling te voorkomen. Daarnaast moeten ze schadeverg­oeding van in totaal meer dan 100 duizend euro betalen aan de vrouw en de kinderen van het slachtoffe­r.

De maximale straf voor kinderen van twaalf tot vijftien jaar oud is een jaar in een justitiële jeugdinric­hting. Een minderjari­ge van zestien jaar of ouder kan maximaal twee jaar jeugddeten­tie opgelegd krijgen.

De vrouw van het slachtoffe­r, die alles heeft zien gebeuren, heeft in gesprek met NRC gezegd dat ze het maatschapp­elijke probleem achter de gebeurteni­s wil aankaarten, zodat de dood van haar echtgenoot niet helemaal voor niets is geweest.

De politie maakte in maart bekend dat er de afgelopen twee jaar een zorgwekken­de stijging te zien is van het aantal jongeren dat bij steekincid­enten betrokken is. “De gemeenscha­ppelijke boodschap zou moeten zijn dat het dragen van een wapen onacceptab­el is. Dat jongeren met messen rondlopen, is niet normaal”, zegt Anja Schouten, portefeuil­lehouder Jeugd bij de politie.

(NU)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname