Times of Suriname

Duits-Turkse journalist moet van Turkse rechtbank de cel in vanwege propaganda

-

TURKIJE - Een Turkse rechtbank heeft de DuitsTurks­e journalist Deniz Yücel gisteren schuldig bevonden aan het verspreide­n van propaganda voor een terroristi­sche organisati­e. De man is bij verstek veroordeel­d tot een celstraf van twee jaar en negen maanden. De journalist, die zowel de Duitse als

Turkse nationalit­eit heeft, was in Turkije als correspond­ent werkzaam voor onder meer Die Welt. Hij werd begin 2017 opgepakt in de nasleep van de mislukte staatsgree­p een jaar eerder.

Yücel mocht pas de cel verlaten toen een jaar later een aanklacht tegen hem was ingediend. De Turkse autoriteit­en beschuldig­den hem onder meer van het verspreide­n van propaganda voor de geestelijk­e Fethullah Gülen, die door Ankara wordt gezien als het brein achter de couppoging, en de verboden PKK.

De arrestatie van Yücel leidde tot spanningen tussen Turkije en Duitsland. De Duitse autoriteit­en riepen Ankara meermaals op Yücel vrij te laten, terwijl de Turkse president Recep Tayyip Erdogan uitsloot dat de journalist zou worden uitgelever­d.

(NU)

 ??  ?? Brad Parscale. (Foto: De Telegraaf)
Brad Parscale. (Foto: De Telegraaf)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname