Times of Suriname

Pro-EU-partij wint verkiezing­en Noord-Macedonië

-

NOORDMACED­ONIЁ De Noord-Macedonisc­he sociaaldem­ocratische partij SDSM heeft de parlements­verkiezing­en van woensdag gewonnen. Door een hack bij de kiescommis­sie en een nipt verschil met de tweede partij, de nationalis­tische VMRODPMNE, was de uitslag tot het laatste moment onzeker. De huidige regeringsp­artij SDSM kreeg 36,12 procent van de stemmen en de rechts-nationalis­tische partij VMRO-DPMNE 34,85 procent.

Premier Zoran Zaev van de sociaaldem­ocraten claimde in de nacht van woensdag op donderdag al de winst. De verkiezing­en stonden eerst gepland voor april, maar werden vanwege het coronaviru­s uitgesteld tot woensdag. Kiezers moesten verplicht mondkapjes dragen.

De premier en zijn regering stapten in februari op, toen de EU weigerde een startdatum te noemen voor de toetreding­sonderhand­elingen met het land, terwijl Zaev zijn kiezers dat wel beloofd had.

Zaev is groot voorstande­r van de EU en probeert NoordMaced­onië toe te laten treden tot de unie. Om een decenniala­ng geschil met Griekenlan­d op te lossen, voegde hij in 2019 Noord toe aan de landnaam.

Griekenlan­d heeft een provincie met de naam Macedonië en hield toetreding van NoordMaced­onië tot zowel de EU als de NAVO jarenlang tegen. Door de naamswijzi­ging werd NoordMaced­onië eerder dit jaar alsnog toegelaten tot de NAVO.

De VMRO-DPMNE van oppositiek­andidaat Hristijan Mickoski is fel tegenstand­er van deze naamswijzi­ging. Hij beschuldig­t de regeringsp­artij bovendien van corruptie en vriendjesp­olitiek.

(NU)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname