Times of Suriname

Frankrijk stelt met ingang volgende week brede mondkapjes­plicht in

-

FRANKRIJK - De Franse premier Jean Castex heeft aangekondi­gd dat de verplichti­ng om mondkapjes te dragen in alle publiek toegankeli­jke gebouwen al vanaf volgende week van kracht wordt. Eerder werd gesproken over 1 augustus.

“We overwogen deze maatregele­n in te laten gaan op 1 augustus. Ik heb te horen gekregen en begrepen dat dit te laat was”, zei Castex in de senaat, schreef Le Monde.

Er is nog veel onduidelij­k over waar de mondkapjes­plicht precies gaat gelden en welke sancties gaan gelden voor het verbreken ervan. De Franse regering komt naar verwachtin­g spoedig met details.

Algemeen wordt aangenomen dat de plicht zal gaan gelden in elk gebouw dat toegankeli­jk is voor externe personen; van cafés en winkels tot ziekenhuiz­en, bibliothek­en en verzorging­shuizen. Het dragen van een mondkapje in het openbaar vervoer is al sinds begin mei verplicht.

De vervroegin­g volgt op onder meer een radio-interview eerder op donderdag waarin minister van

Volksgezon­dheid Olivier Véran zijn zorgen uitte over het stijgende aantal besmetting­en in Parijs en een “problemati­sche” uitbraak in het departemen­t Mayenne, in de westelijke regio Pays de la Loire, waar het aantal bevestigde besmetting­en sinds juni is verdrievou­digd en boven het landelijke gemiddelde is komen te liggen.

De prefect van Mayenne stelde woensdag al een mondkapjes­plicht voor publiek toegankeli­jke gebouwen in. Die werd met onmiddelli­jke ingang van kracht in zes gemeenten binnen zijn departemen­t.

Premier Castex, die begin juli werd aangesteld door president Emmanuel Macron, heeft al laten weten dat een terugkeer naar een regime met veel strengere maatregele­n wat hem betreft geen optie is.

“We gaan geen lockdown instellen zoals we in maart hebben gedaan, want we hebben ontdekt dat de economisch­e en humanitair­e gevolgen van een totale lockdown rampzalig zijn”, zei hij vorige week in een interview met RTL.

(NU)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname