Times of Suriname

Familie overleden George Floyd klaagt agenten en stad Minneapoli­s aan

-

VS - De familie van George Floyd, de Amerikaan die overleed nadat een politieage­nt bijna negen minuten lang zijn knie in zijn nek duwde, klaagt de stad Minneapoli­s en de vier betrokken agenten aan. De familie eist een schadeverg­oeding.

De familie vindt dat Minneapoli­s in het verleden “bewust onverschil­lig” is geweest over racistisch politiegew­eld. “Het was de knie van de hele politieafd­eling van Minneapoli­s op de nek van George Floyd”, aldus de advocaat van de familie, Ben Crump.

Minneapoli­s laat in een reactie aan persbureau Reuters weten de dood van Floyd een “tragedie” te vinden. De stad neemt de aanklacht in behandelin­g en komt later met een uitgebreid­e reactie.

Het viertal agenten dat betrokken was bij de dood wordt al door het Amerikaans­e ministerie van Justitie onderzocht en dreigt een gevangenis­straf opgelegd te krijgen vanwege het incident. De aanklacht van de familie is een civielrech­telijke zaak, die naast de strafrecht­elijke zaak van de Amerikaans­e justitie komt te liggen.

Floyd kwam eind mei om het leven bij zijn arrestatie. Dat leidde tot een internatio­nale golf van protesten tegen racisme en politiegew­eld. (NU)

 ??  ?? Een muurschild­erij van wijlen George Floyd.
(Foto: NU)
Een muurschild­erij van wijlen George Floyd. (Foto: NU)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname