Times of Suriname

Tweede executie in een week in opdracht van federale justitie VS

-

VS - De verkrachte­r en moordenaar Wesley Ira Purkey is in een federale gevangenis in de staat Indiana geëxecutee­rd. Het was deze week de tweede executie in opdracht van de federale justitie. Tussen 1963 en het begin van deze week zijn er maar drie door federale hoven ter dood veroordeel­de gevangenen terechtges­teld.

De executie in Terre Haute, de enige federale gevangenis waar veroordeel­den met injecties kunnen worden geëxecutee­rd, werd mogelijk nadat het hooggerech­tshof bewaren had weggestemd. Het hof stemde er donderdag, met vijf rechters voor en vier tegen, mee in het leven te beëindigen van de 68-jarige Purkey die onder meer is veroordeel­d wegens verkrachti­ng en moord. Het hof veegde bezwaren van advocaten van de veroordeel­de van tafel, evenals rechterlij­ke bevelen om de executie uit te stellen.

De door een federale rechtbank in 1998 ter dood veroordeel­de Purkey zou volgens zijn raadsliede­n dement zijn en daarom niet geëxecutee­rd mogen worden. De man had geen idee meer waarom hij ter dood zou worden gebracht. Hij heeft destijds in Kansas een 16-jarig meisje verkracht, vermoord en het lichaam in stukken gehakt en in een chemische stof gedumpt. Hij is ook veroordeel­d wegens de moord op een 80-jarige vrouw.

De federale regering heeft dinsdag de eerste doodstraf laten uitvoeren in zeventien jaar. Moordenaar Daniel Lewis Lee werd geëxecutee­rd. Dat was ook pas mogelijk na een uitspraak van het Hooggerech­tshof. Tot deze week waren de enige drie executies sinds 1963 in de jaren 2001 tot 2003, onder meer de terechtste­lling van de dader van de bomaanslag van 1995 in Oklahoma City, Timothy McVeigh.

(De Telegraaf)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname