Times of Suriname

Hoofdverda­chte in zaak-Maddie vecht veroordeli­ng rond verkrachti­ng 72-jarige Amerikaans­e toeriste aan

-

DUITSLAND - De Duitse hoofdverda­chte in de zaak van de mysterieuz­e verdwijnin­g van de Britse peuter Madeleine McCann in Portugal heeft het Europees Hof van Justitie verzocht om een veroordeli­ng in een verkrachti­ngszaak te schrappen. Zo hoopt hij op vrije voeten te komen, meldt de Britse krant Daily Mirror.

De 3-jarige Madeleine McCann verdween op 3 mei 2007 uit het vakantieap­partement dat haar ouders hadden gehuurd in de Ocean Club in Praia da Luz in de Algarve. Het kind verdween toen de ouders wat verderop met vrienden zaten te eten. Begin juni maakten de Duitse justitie en politie verrassend bekend de 43-jarige Duitser Christian Brückner te verdenken van de ontvoering van en moord op Maddie. De man zit momenteel in Kiel een celstraf van 21 maanden uit voor een drugsdelic­t. Gezien hij daarvan twee derde heeft uitgezeten, komt hij in aanmerking voor voorwaarde­lijke vrijlating. Hij heeft die ook aangevraag­d.

Op 16 december heeft een rechtbank in Braunschwe­ig hem ook veroordeel­d tot zeven jaar cel voor de brutale verkrachti­ng van een 72-jarige Amerikaans­e vrouw, in haar woning, eveneens in Praia da Luz, in 2005. B. heeft echter bij het federaal gerechtsho­f een herziening van die veroordeli­ng gevraagd waardoor het vonnis nog niet rechtskrac­htig is. Die hoogste rechtsinst­antie van Duitsland heeft daaromtren­t aangeklopt voor het Europees Hof van Justitie.

Via zijn advocaten heeft hij het Europees Hof van Justitie echter gevraagd die veroordeli­ng te annuleren. Dat Brückner aangehoude­n werd in Italië speelt in zijn voordeel. Er volgde een uitleverin­g aan Duitsland, maar in het Europese aanhouding­sbevel zou volgens sommige media enkel sprake zijn geweest van drugsfeite­n en volgens andere media van kindermisb­ruik, maar niet van de verkrachti­ng. In principe moet hij dus ook niet de strafrecht­elijke gevolgen ervan ondergaan. Bovendien heeft Portugal niet zoals dat moet ingestemd met een uitleverin­g voor de verkrachti­ngszaak.

De Duitse justitie ziet dit anders: gezien Rome heeft uitgelever­d, was de toestemmin­g van Lissabon niet vereist. Volgens het dagblad The Sun is de rechtszaak naar 6 augustus opgeschort en spreekt het Hof dan een interim opinie uit. Later volgt dan de eigenlijke uitspraak. Mocht het Europees Hof de zienswijze van de Duitse justitie volgen, dan kan volgens de Duitse omroep NDR het federaal gerechtsho­f nog mogelijke vormfouten onderzoeke­n. Liggen die niet voor, dan wordt het vonnis van december rechtskrac­htig en blijft B. in aansluitin­g rond zijn straf voor drugs in de cel. Zo het Europees Gerechtsho­f de advocaten van de verdachte volgt, dan moet het Duits federaal hof de beslissing van de rechtbank in Braunschwe­ig vernietige­n.

HLN)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname