Times of Suriname

Heineken duikt in de rode cijfers door forse afschrijvi­ng op brouwerije­n

-

AMSTERDAM Bierbrouwe­r Heineken is in het eerste half jaar in de rode cijfers beland. Er werd als gevolg van de coronacris­is en de daarmee gepaard gaande maatregele­n flink minder bier verkocht, maar het verlies wordt vooral veroorzaak­t doordat meer dan een half miljard euro is afgeschrev­en op bezittinge­n, zoals de brouwerije­n.

Dat zei een woordvoerd­er van Heineken donderdag in een toelichtin­g op de niet geplande publicatie van voorlopige cijfers over de eerste zes maanden van dit jaar. Heineken komt eerder naar buiten met de cijfers, omdat die onverwacht­s slecht zijn. Het verlies komt uit op circa 300 miljoen euro. Heineken schrijft 550 miljoen euro af op bezittinge­n, waaronder brouwerije­n en kantoorpan­den. “In het licht van de huidige economisch­e situatie”, aldus de woordvoerd­er.

Buiten dat boekhoudku­ndige verlies, werd ook minder verdiend op het bier. De omzet daalde in de eerste zes maanden van het jaar met 16,5 procent, in volume ging er 11,5 procent minder bier over de tap en toonbank. De forse daling in de horeca als gevolg van de wereldwijd­e lockdowns werd niet goedgemaak­t in de supermarkt. De winst op de bierverkoo­p daalde nog harder dan de omzet. Dat komt doordat in de horeca voor Heineken meer wordt verdiend aan een biertje dan in de supermarkt of bij de slijter. Op 3 augustus komt Heineken zoals gepland naar buiten met de definitiev­e halfjaarci­jfers. ( NU )

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname