Times of Suriname

Schiphol zag aantal reizigers in juni verdubbele­n

-

AMSTERDAM - Luchthaven Schiphol zag gedurende de maand juni het aantal dagelijkse reizigers verdubbele­n ten opzichte van mei, met als beste dag 26 juni, toen er 23 duizend passagiers werden vervoerd. Dat blijkt uit cijfers die de luchthaven donderdag heeft gepublicee­rd.

Ook het dagelijkse

aantal vluchten steeg sterk. Van 205 op de rustigste dag naar 334 op de drukste dag. Oorzaak van de stijging is de versoepeli­ng van een deel van de reisrestri­cties binnen Europa, vooral na 15 juni. Daarmee lijkt Schiphol de weg omhoog weer enigszins te hebben ingezet, na een dramatisch­e terugval in de eerste coronaweke­n. Door de lockdownma­atregelen kwam het reizigersv­erkeer vrijwel volledig tot stilstand. Zo had de luchthaven in mei te kampen met een afname van 97 procent in vergelijki­ng met dezelfde maand vorig jaar.

De maand juni was iets beter, maar met een totaal van 471.852 passagiers nog altijd 93 procent slechter dan juni vorig jaar, toen 6,5 miljoen reizigers werden vervoerd. Er waren toen 1.450 vluchten per dag. In juni werd het dus weer wat drukker op Schiphol en de luchthaven verwacht dat die trend doorzet in juli. Onder meer doordat passagiers uit sommige landen buiten Europa weer naar Nederland kunnen vliegen. De luchthaven spreekt de verwachtin­g uit dat er eind juli per dag ongeveer zeshonderd vluchten en 55 tot 70 duizend reizigers zijn.

De luchtvrach­t doet het op Schiphol minder slecht. Het aantal vluchten was maar liefst 124 procent hoger dan in dezelfde maand vorig jaar. Het vervoerde gewicht is wel lager, met een daling van 13 procent. Verklaring hiervan is dat veel vracht wordt meegenomen in passagiers­vliegtuige­n. Dit wordt niet volledig gecompense­erd door de lading in de extra vrachtvluc­hten. ( NU )

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname