Times of Suriname

Werklooshe­id in Nederland loopt uitzonderl­ijk snel op

-

AMSTERDAM - De werklooshe­id in Nederland is in juni uitzonderl­ijk snel opgelopen. Was in mei nog 3,6 procent van de beroepsbev­olking werkloos, in juni is dit percentage opgelopen naar 4,3 procent en die snelle stijging is volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) ongekend. “In november 2008, aan het begin van de financiële crisis, was het werklooshe­idspercent­age ook 3,6 procent”, lichtte het CBS donderdag toe. “Toen duurde het zeven maanden voordat dit was opgelopen tot 4,3 procent.” Die toename is nu dus van maand op maand bereikt. In juni kwamen er 74 duizend werklozen bij, wat het totale aantal mensen dat op zoek is naar een baan op 404 duizend brengt. Jongeren worden nog steeds het hardst geraakt door de oplopende werklooshe­id. In de leeftijdsc­ategorie van 15 tot 25 jaar liep het percentage dat zonder werk zit op tot 10,7 procent. Onder 25 tot 45-jarigen groeide het aantal mensen zonder werk van 2,9 naar 3,7 procent en onder 45-plussers van 2,2 naar 2,6 procent. Volgens het CBS is de snelle stijging van mei op juni te verklaren doordat de beroepsbev­olking in de eerste maanden van de coronacris­is sterk afnam. “Van degenen die hun baan verloren, werden er relatief weinig werkloos, doordat de meesten niet zochten naar werk en/of daarvoor niet beschikbaa­r waren.” Als je niet op zoek bent naar werk of beschikbaa­r bent, word je ook niet meegereken­d tot de beroepsbev­olking.

Volgens hoofdecono­om Peter Hein van Mulligen van het CBS zijn de huidige ontwikkeli­ngen op de arbeidsmar­kt lastig te duiden. “Er speelt van alles tegelijk. Want niet alleen is het aantal werklozen niet eerder zo snel opgelopen, het aantal werkenden is ook in recordtemp­o gestegen, met 45 duizend in juni.” De niet eerder vertoonde stijging van de werklooshe­id heeft er vooral mee te maken dat mensen die hun werk verloren, zich niet direct hebben gemeld voor nieuw werk. “Dat speelde bijvoorbee­ld bij jongeren die een bijbaan hadden in de horeca en die baan kwijtraakt­en toen de horeca dichtging”, licht

Van Mulligen toe. Omdat de horeca een tijd dichtbleef, zullen ze zich ook niet gemeld hebben voor een nieuwe baan. “Nu kan dat wel weer, dus zijn meer mensen op zoek.” Dat nu 4,3 procent van de beroepsbev­olking werkloos is, is op zich geen heel hoog percentage. “Dat is redelijk gemiddeld en valt in die zin nog mee. Maar ik ben zeker niet optimistis­ch naar de toekomst toe.” Door de overheidsm­aatregelen hebben bedrijven veel werknemers in dienst gehouden. “Maar als er maandenlan­g geen werk is, wordt daar op een gegeven moment een punt achter gezet.”

( NU )

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname