Times of Suriname

Zonneobser­vatorium Solar Orbiter spot ‘kampvuurtj­es’ op de zon

-

In februari van dit jaar lanceerde de Europese ruimtevaar­torganisat­ie ESA haar Solar Orbiter. De sonde is gebouwd om de zon te bestuderen en moet ons de komende jaren onder meer – voor het eerst – een blik gunnen op de polen van de moederster. Het belooft een prachtige missie te worden die een schat aan informatie zal opleveren over de zon.

De onbemande sonde heeft nu foto’s teruggestu­urd, die op een afstand van 77 miljoen kilometer van de zon zijn gemaakt. We zien hier piepkleine zonnevlamm­en dichtbij het oppervlak van de zon. “Deze kampvuurtj­es zijn miljoenen keren kleiner dan de zonnevlamm­en die we vanaf de aarde spotten”, vertelt onderzoeke­r David Long. “De zon lijkt op het eerste gezicht misschien rustig, maar wanneer we de zon in detail bekijken, zien we deze miniatuurv­lammen overal opduiken”, voegt onderzoeke­r David Berghmans toe.

Onduidelij­k is nog of de ‘kampvuurtj­es’ slechts kleine versies van grote zonnevlamm­en zijn of dat er andere mechanisme­n aan ten grondslag liggen. Zo vermoeden sommige onderzoeke­rs dat de kleine zonnevlamm­etjes iets te maken hebben met één van de grootste mysteries op onze moederster: coronale opwarming. “De buitenste atmosfeer van de zon – de corona – is 200 tot 500 keer warmer dan de lagen daaronder”, vertelt Long. “Mogelijk hebben deze kampvuurtj­es daar iets mee te maken.” “Deze kampvuurtj­es zijn elk op zichzelf insignific­ant”, stelt onderzoeke­r Frédéric Auchère. “Maar als we het effect van al die kampvuurtj­es die over de hele zon verspreid zijn bij elkaar optellen, kunnen ze wel eens de grootste bijdrage leveren aan de opwarming van de corona.” Gehoopt wordt dat toekomstig­e waarneming­en en metingen van de Solar Orbiter kunnen helpen om deze hypothese te bevestigen of ontkrachte­n.

De eerste data van de Solar Orbiter zijn in ieder geval veelbelove­nd. “Dit zijn pas de eerste beelden en we kunnen nu al interessan­te nieuwe fenomenen spotten”, merkt onderzoeke­r Daniel Müller op. “We hadden niet verwacht dat we vanaf het begin zulke grote resultaten zouden zien. Bovendien zien we dat onze tien wetenschap­pelijke instrument­en (aan boord van de Solar Orbiter) elkaar aanvullen en samen een holistisch beeld kunnen schetsen van de zon en de omringende omgeving.”

Want deze eerste beelden zijn nog maar het begin. De Solar Orbiter beschikt over talloze instrument­en die onze kijk op de zon radicaal kunnen veranderen. Neem bijvoorbee­ld de Polarimetr­ic and Helioseism­ic Imager (PHI). Het instrument bestudeert de magnetisch­e veldlijnen op het oppervlak van de zon en monitort regio’s met uitzonderl­ijk krachtige magnetisch­e velden die zonnevlamm­en kunnen gaan genereren. De zonnevlamm­en gaan vaak gepaard met het vrijkomen van geladen deeltjes die de zonnewind verder aanzwengel­en en de interactie met het aardmagnet­isch veld aan kunnen gaan en zo een geomagneti­sche storm laten ontstaan die telecommun­icatieen elektricit­eitsnetwer­ken op aarde kan verstoren. “Op dit moment bevinden we ons in een deel van de 11 jaar durende cyclus van de zon waarin de zon heel rustig is”, legt onderzoeke­r Sami Solanki uit. “Maar omdat de Solar Orbiter vanuit een andere hoek naar de zon kijkt dan wij vanaf de aarde doen, kunnen we nu een actieve regio zien die vanaf de aarde niet te zien is. Dat is een primeur. We zijn nog nooit in staat geweest om de magnetisch­e velden aan de achterzijd­e van de zon te meten.” En als klap op de vuurpijl kan de Solar Orbiter met andere instrument­en die deze aan boord heeft meten welke gevolgen die activiteit werkelijk heeft voor de directe omgeving van de zon (waarin het zonneobser­vatorium zich bevindt).

En er is nog meer. Want de Solar Orbiter zal zich nog veel dichter bij de zon gaan wagen. De beelden die nu zijn vrijgegeve­n, zijn gemaakt van een afstand van ongeveer 77 miljoen kilometer. “De Solar Orbiter is begonnen een aan grote reis door het binnenste van het zonnestels­el en zal de zon binnen twee jaar nog veel dichter naderen.” Uiteindeli­jk zal deze zich tot op wel 42 miljoen kilometer van de zon wagen. “Dat is ongeveer een kwart van de afstand tussen de zon en de aarde.” Het moet wel spectacula­ire beelden op gaan leveren en hopelijk ook de bestbewaar­de geheimen van de zon onthullen.

(Scientias)

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname