Times of Suriname

Guyana hangt isolement en internatio­nale sancties boven het hoofd President Granger moet opstappen

-

PARAMARIBO - Buurland Guyana dreigt internatio­naal geïsoleerd te raken, indien de transitie van regeermach­t niet gauw wordt ingezet. Groot-Brittannië, het voormalige moederland van Guyana, is een reeks maatregele­n aan het voorbereid­en tegen de regering van president David Granger. “We zijn gestart met dat proces”, zegt de Britse buitenland­minister Dominic Raab.

In een verklaring zegt Raab zeer teleurgest­eld te zijn in de politieke machten in Guyana, die de samenlevin­g in onzekerhei­d houden. Vooral president Granger, die zijn verkiezing­snederlaag niet accepteert, zou er onnodig voor zorgen dat er sancties tegen Guyana getroffen zullen worden. Raab laat in ronde bewoording­en weten dat Groot-Brittannië het niet zal accepteren als er een nieuwe regering ingezworen zal worden die niet rechtmatig is. Hij doelt daarmee op een regering waarbij de politieke partijcomb­inatie van Granger, APNU+AFC, wederom aan de macht komt. Groot-Brittannië is begonnen met een internatio­nale mobilisati­e om de politieke situatie in Guyana te veroordele­n.

De Amerikaans­e ambassade in de Guyana heeft intussen een lijst van politieke toppers opgesteld voor wie er een reisverbod naar de VS zal gelden. Op een persbriefi­ng zijn er vragen over de lijst gesteld, maar de ambassade geeft de namen om privacy redenen niet door.

Binnen de (Caribische Gemeenscha­p) Caricom is er een spoedbijee­nkomst gepland om de impasse in Guyana te bespreken. De meeting wordt de komende week gehouden. Het standpunt binnen het regionaal blok is dat het verkiezing­sresultaat dat op 2 mei onder toezicht van de Caricom uit de bus is gekomen, gerespecte­erd dient te worden. Volgens dat resultaat zal president Granger plaats moeten maken, zodat de nieuwe regering van de PPP/C kan aantreden. Caricom-voorzitter Ralph Gonsalves, tevens premier van Sint Vincent and the Grenadines, sluit niet uit dat ook binnen de Caricom er sancties getroffen zullen worden tegen Guyana. Hij zegt dat het niet aan hem gelegen is om daarover mededeling­en te doen. Na de Caricom-top zal daarover meer duidelijkh­eid komen.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname