Times of Suriname

Nieuwe minister Volksgezon­dheid duikt meteen in crisis COVID-19

-

PARAMARIBO – Kort na het aantreden van de nieuwe minister van Volksgezon­dheid, Amar Ramadhin, werd in verband met de zorgwekken­de ontwikkeli­ngen met betrekking tot COVID-19 een spoedbijee­nkomst gehouden samen met alle relevante gezondheid­sautoritei­ten. “Ik roep de samenlevin­g op om niet te geloven dat het virus aan het verdwijnen is in het land. Het zal niet meer weggaan, maar wij moeten de situatie in het land weer beheersbaa­r maken. De afgelopen dagen is er een enorme stijging te merken en het ziet ernaar uit dat in een korte periode de zorgcapaci­teit onder zware druk zal komen te staan, dus gaan wij meteen na wat wij moeten doen om de toename van het aantal besmetting­en tegen te gaan en de schade verder te beperken”, zegt Ramadhin.

De minister geeft aan dat de COVID-19-maatregele­n nog overeind blijven staan. “Handhygiën­e, afstand houden van elkaar en een monden neusbedekk­ing opdoen, blijven essentiële maatregele­n die belangrijk zijn voor onze eigen beschermin­g. De focus van de nieuwe regering is nu om een plan te maken, zodat wij de verdere transmissi­e van het virus kunnen vertragen. Als de trend zich voortzet zoals de afgelopen week, dan gaan wij op regeringsn­iveau beslissing­en nemen of wij teruggaan naar lockdown of een ander model gaan toepassen, zoals een intelligen­te lockdown die in andere landen nu ook wordt toegepast. Er zijn diverse opties die wij gaan bekijken, en dan zullen wij nagaan welke de beste is voor Suriname. Ik vraag de mensen om rustig en kalm te blijven en alleen op straat te gaan als het nodig is. Geef ons even de ruimte om te overleggen met alle belangrijk­e actoren en heel gauw zal dan worden bekendgema­akt welke stappen wij verder zullen ondernemen in verband met COVID-19”, zegt de nieuwe minister.

Ramadhin verduideli­jkte dat het COVID-19-Management­team voor nu nog in tact is en dat er nog verder overleg wordt gepleegd met het team. “Vanuit het nieuwe regeringst­eam zijn er de afgelopen dagen al wat informele gesprekken geweest met het team en het is nog niet duidelijk wie de personen zijn die eventueel zullen overnemen om een nieuw COVID-19Manageme­ntteam te vormen als eenmaal de overdracht zal plaatsvind­en. Voor nu gaan wij in spoedoverl­eg om na te gaan welke interventi­es wij zo snel mogelijk al moeten plegen, zodat de situatie van het virus niet verder uit de hand loopt in het land”, zegt de bewindsman.

Er is nog een dode te betreuren als gevolg van COVID-19, waardoor het aantal doden nu 19 is. In een week zijn ruim 220 nieuwe besmette gevallen erbij gekomen waardoor het aantal actieve cases nu 318 is, waarvan acht op de Intensive Care Unit liggen. In het land zijn er tot nu toe al 919 bevestigde gevallen genoteerd.

MN

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname