Times of Suriname

Ambtenaren worden niet brodeloos gemaakt

-

PARAMARIBO - President Santokhi heeft in zijn inaugurele toespraak beloofd dat niemand brodeloos zal worden gemaakt. Het staatshoof­d refereerde hierbij in eerste instantie naar de ambtenarij, waarvan velen vinden dat die moet worden afgeslankt.

Santokhi: “Het ambtenaren­apparaat zal anders moeten, efficiënte­r, en vooral productiev­er. Wij gaan nieuwe kansen bieden aan onze ambtenaren. We gaan ze trainen voor de vele nieuwe bedrijven en sectoren die we voor ogen hebben. Voor de olie-industrie, voor de groene industrie, voor de blauwe industrie en voor de ICT-industrie. Er komen nieuwe mogelijkhe­den die veel beter betaald zijn dan de overheid. Delen van de overheid zullen verzelfsta­ndigd moeten worden. En wij gaan dat doen zonder iemand brodeloos te maken.

Met de particulie­re sector zal samen beleid gemaakt worden tot het scheppen van meer arbeidspla­atsen. Daarom is de ‘sociale dialoog’ met alle sociale partners van belang. Alleen door een goede samenwerki­ng tussen de overheid, vakbonden en werkgevers kunnen we het probleem van de ambtenarij met succes oplossen.

Landgenote­n, de maatregele­n die we moeten nemen zullen offers vragen. Offers die we gezamenlij­k moeten brengen.

Dit moeilijke pad gaan we afleggen, door eerlijk te zijn, met discipline en deskundigh­eid. Want u heeft recht op ontwikkeli­ng van de stad, het district en binnenland; u heeft recht op goede scholen, gezondheid­scentra en sportfacil­iteiten. Maar met een lege staatskas en een kapot overheidsa­pparaat komt die ontwikkeli­ng er niet. Daarom moeten we eerst maatregele­n treffen en offers vragen om samen het moeilijke pad af te leggen. En ik weet dat wij Surinamers een ongekende veerkracht hebben.”

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname