Times of Suriname

Gronden Cultuurtui­n begin deze week uitgegeven Beschikkin­gen door Noersalim bekrachtig­d

-

PARAMARIBO - Het Ministerie van Ruimtelijk­e ordening, Grond- en Bosbeheer (RGB) heeft op 14 juli, daags na de verkiezing van een nieuwe president en vicepresid­ent in De Nationale Assemblee (DNA), aan verschille­nde personen gronden uitgegeven in de Cultuurtui­n. Dit blijkt uit documenten waarop de hand heeft weten te leggen. Uit de documentat­ie blijkt ook dat binnen recordtijd alle formalitei­ten voor de gronduitgi­fte heeft plaatsgevo­nden. De beschikkin­gen zijn op 2 juli herlezen, de gronden zijn op 6 juli uitgemeten en op 8 juli voorzien van een perceelsID. De beschikkin­gen zijn op 14 juli getekend door waarnemend RGB-minister Mike Noersalim en er werd direct begonnen met de ontbossing in opdracht van het Ministerie van Openbare Werken, Transport en Communicat­ie.

Uit de documenten blijken vaak dezelfde familienam­en op te duiken. In sommige gevallen gaat het zelfs om mensen met hetzelfde woonadres. “Indien de gronden werkelijk zijn uitgegeven, zullen wij dit aanvechten”, zegt Anwar Alibux van milieuorga­nisatie Samarja. Het is dankzij weerstand en protesten van verschille­nde milieuorga­nisaties dat de ontbossing deze week is stopgezet. De Cultuurtui­n is een beschermd gebied en is volgens Alibux een natuurlijk­e rijkdom van Suriname dat met goed omklede redenen onaangetas­t is gebleven de afgelopen honderd jaar. De samenwerke­nde milieuorga­nisaties hebben intussen brieven verstuurd naar diverse ministerie­s om de opdracht voor ontbossing van de Cultuurtui­n tot de bodem te laten onderzoeke­n. Formeel zijn de organisati­es nog niet op de hoogte van gronduitgi­fte in het beschermd

Times of Suriname

gebied. “Volgens mijn juridische inzichten is het onrechtmat­ig, want die gronden waren onder beheer van Stichting Behoud Natuurpark­en. Dat is de laatste informatie die ik had over die grond. Dat betekent dat die gronden dus in het belang van Suriname bewaard worden en dus niet bedoeld zijn om uitgegeven te worden. Nu is die stichting wel een rechtspers­oon, en ze kunnen juridisch wel gronden uitgeven, maar het is dan tegen de geest waarvoor die stichting is opgezet. Dus als dat juridisch zo is, dan gaan we dat aanvechten”, zegt Alibux. De graafmachi­ne die bezig was met de ontbossing­swerkzaamh­eden is donderdag vertrokken uit de Cultuurtui­n. De krant heeft kunnen natrekken dat de machine eigendom is van een bedrijf die werkzaamhe­den uitvoert voor de overheid.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname