Times of Suriname

Wereld Luisterdag

-

Sinds 2010 wordt er op 18 juli met de Wereld Luisterdag (World Listening Day) extra aandacht gevraagd voor de akoestisch­e omgeving van de mens die bestaat uit geluiden van de natuur, dieren en de mens zelf. Het menselijk bewustzijn over de eigen leefomgevi­ng kan op deze dag vergroot worden door er eens aandachtig naar te luisteren. World Listening Day is een initiatief van het World Listening Project (WLP), een organisati­e die zich richt op het begrijpen van de wereld en haar natuurlijk­e omgeving door middel van geluidsopn­amen (akoestisch­e ecologie/ soundscape).

De datum van 18 juli werd gekozen ter ere van de geboorteda­g (in 1933) van R. Murray Schafer, een Canadese componist, muziekpeda­goog, schrijver, beeldend kunstenaar, filosoof en milieuacti­vist. Schafer wordt beschouwd als de grondlegge­r van de moderne studie van de akoestisch­e ecologie en is vooral bekend van het ‘World Soundscape Project’. Akoestiek is de wetenschap die zich bezighoudt met geluid. Geluid bestaat uit trillingen die zich voortplant­en door een medium. In de meeste gevallen is dat lucht. De akoestiek heeft verschille­nde praktische toepassing­en. Verder wordt onder akoestiek verstaan de invloed die een ruimte heeft op de klank en nagalm van geluid. Dan kan bijvoorbee­ld gesproken worden over “Deze ruimte heeft een slechte akoestiek”. Bedoeld wordt dan dat de eigenschap­pen van die ruimte niet overeenkom­en met het gebruik. Aan een concertzaa­l worden bijvoorbee­ld andere eisen gesteld dan aan een collegezaa­l.

De akoestiek in een ruimte is afhankelij­k van absorptie en terugkaats­ing (reflectie) van het geluid door wanden of attributen en de grootte van de ruimte. De absorptie gebeurt door een ruwe en zachte wandafwerk­ing, zoals in onderstaan­de afbeelding.

Terugkaats­ing gebeurt door een gladde en harde afwerking. Wanneer het geluid veel wordt teruggekaa­tst, duurt het een tijd voordat het geluid is uitgestorv­en. Die tijd heet nagalm en kan worden berekend of opgemeten. Wanneer men in een lege kerk klapt, dan hoort men dat de nagalm enkele seconden duurt. In een betonnen bunker van 10×10×10 m kan men elkaar nauwelijks verstaan door de nagalm.

Het vakgebied akoestiek wordt in deelgebied­en onderverde­eld: omgevingsa­koestiek, bouwakoest­iek, medische akoestiek en zaalakoest­iek.

(Bron: beleven en wikipedia)

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname